LES FINANCES DE LES ADMINISTRACIONS
Crònica 17/12/2011

El deute espanyol deixa de créixer

Els esforços de les administracions per reduir els números vermells fan efecte. El deute de l'Estat, les comunitats i els ajuntaments s'ha congelat. Però Fitch va amenaçar ahir amb més rebaixes de notes.

àlex Font Manté
2 min

BARCELONA.Les administracions públiques, en conjunt, van aconseguir frenar el creixement del deute entre els mesos de juliol i setembre, segons va revelar ahir l'informe trimestral del Banc d'Espanya. Al tancament del tercer trimestre, el deute públic era d'un 66% del producte interior brut espanyol. Una xifra que, tot i que supera el 60% a què obliga el pacte d'estabilitat europeu, segueix estant clarament per sota de la d'Alemanya (82%), França (86%) i el Regne Unit (81%). Aquestes dades es van conèixer ahir, poc abans que Fitch, una de les tres grans agències de qualificació, amenacés que podria rebaixar la nota del deute d'Espanya, França i Itàlia, entre altres països.

Dels tres grans nivells d'administració que hi ha a Espanya, les corporacions locals -ajuntaments i diputacions- són les úniques que han reduït el seu deute en comparació amb el segon trimestre d'aquest mateix any. Ni l'Estat ni les comunitats autònomes van aconseguir reduir els números vermells, però l'augment ha estat gairebé testimonial. En el cas de l'administració central, l'augment ha estat d'un 0,46%, mentre que a les autonomies va pujar un 1,4% respecte del trimestre anterior.

En total, el deute públic és de 706.340 milions d'euros, dels quals un 75,6% corresponen al deute de l'Estat. El 19,1% és responsabilitat de les comunitats, mentre que un 5,2% depèn de les corporacions locals.

Catalunya segueix creixent

Malgrat que, en conjunt, les administracions hagin congelat l'augment del deute, això no és exactament així en el cas d'algunes comunitats, com Catalunya. La Generalitat va tancar el tercer trimestre amb un deute de 39.268 milions, prop de 800 milions més que en el trimestre anterior (un augment del 2%). El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha insistit repetidament que el seu objectiu és reduir el deute en la mesura del possible. En aquest sentit, la bona notícia per al conseller és que Catalunya ha reduït el ritme de creació de nou deute. Entre el primer i el segon trimestre de l'any, els números vermells van créixer en més de 3.000 milions, més del triple que l'augment registrat entre el segon i el tercer trimestre.

Malgrat tot, Catalunya segueix sent clarament la comunitat més endeutada (tota sola acapara una tercera part del deute autonòmic) i actualment ja s'han superat àmpliament els 37.443 milions de deute que s'havia marcat com a objectiu la Generalitat en els pressupostos per a aquest any. Les dades no inclouen el deute de les empreses públiques, que en el cas de Catalunya supera els 7.800 milions. En aquesta categoria, Catalunya també és líder clarament. En termes proporcionals, Catalunya és la segona comunitat més endeutada, amb uns números vermells que suposen un 19,7% del seu PIB. El País Valencià, amb un 19,9%, és la comunitat amb més deute en valors relatius.

Les pors de França

L'agència Fitch va anunciar ahir que posava en perspectiva negativa la qualificació d'Espanya i sis països europeus més. Entre aquests països hi ha França, que encara conserva la màxima nota, AAA. Fa setmanes que a París es tem que les agències retirin aquesta qualificació per els elevats deute i dèficit que té França en un context de turbulències com l'actual. La nota d'Espanya és AA-. Bèlgica, Irlanda, Eslovènia i Xipre també estan entre els països amenaçats per Fitch.

stats