LA CRISI EUROPEA
Crònica 22/07/2011

El deute espanyol s'encareix, però la prima de risc baixa

La subhasta de bons i obligacions d'ahir va ser la més cara des del 1997. Però va ser un èxit, malgrat un cert esgotament de la demanda entre el inversors, que van veure com la prima de risc millorava.

Toni Garganté
3 min
Una setmana plena d'estirabots a la borsa Com si es tractés d'una autèntica muntanya russa, l'índex selectiu Ibex-35 de la borsa espanyola fa dos dies seguits que aconsegueix forts guanys, amb la novetat de dues estrenes (Bankia i Banca Cívica), després de tancar jornades sota mínims.

Barcelona.El Tresor espanyol va pagar ahir el preu més car per emetre deute dels últims catorze anys. En la setmana amb més turbulències als mercats financers, l'interès de les obligacions a 10 anys van passar del 5,4%, les quals es van pagar al maig al 5,9%. Les obligacions a 15 anys van arribar a un cost del 6,2% (6,04% al juny). En concret, la subhasta de deute va arribar als 2.621,5 milions, repartits en 1.807,2 milions d'obligacions a 10 anys i 814,3 milions a 15 anys. Segons alguns analistes, durant la venda es va notar un cansament de la demanda, malgrat l'increment de la rendibilitat.

Però les mateixes fonts van valorar més que es pogués cobrir l'emissió, tenint en compte l'extrema volatilitat dels mercats financers després de les proves d'estrès i coincidint el mateix dia de la cimera cabdal per arribar a un acord pel segon rescat de Grècia. Aquesta setmana, el Tresor espanyol ha col·locat un total de 7.000 milions de deute. A més, era evident que el preu d'aquestes subhastes pujaria amb la prima de risc disparada en les últimes setmanes.

Si la primera bona notícia del dia va ser la col·locació de l'emissió de deute, la segona va ser que el diferencial dels bons espanyols a 10 anys respecte als alemanys es va relaxar. Els primers detalls en els avenços de la negociació del rescat grec van provocar una primera caiguda de la diferència competitiva respecte a Alemanya, que va passar del tancament d'ahir a 320 punts bàsics a reduir-se als 285 punts bàsics, el nivell més baix dels últims 15 dies, amb un sobrepreu del 5,7%. A Itàlia també va caure l'anomenat risc-país , i es va situar en els 245 punts bàsics, mentre que Portugal va fixar un diferencial de 835 punts bàsics. En el cas irlandès, va davallar fins als 921 punts. Fins i tot Grècia va minorar els cost a un nivell de 1.210 punts bàsics.

Els analistes van prenent posicions davant del que pot ser una crisi estructural dels mercats de deute sobirà a Europa. Ahir va ser el torn del conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, que va presentar els resultats de l'entitat del primer semestre de l'any. Preguntat sobre l'evolució de la prima de risc, Guardiola va assegurar que "en aquesta Europa que es construeix a cops de martell", les tensions "poden durar dos anys. Nosaltres, per si de cas, treballem amb la possibilitat que els mercats no es tornin a obrir".

Tres categories

El conseller delegat de la sisena entitat financera espanyola va indicar que "en tot cas, la prima de risc no tornarà als nivells de fa sis anys, quan tot es podia finançar". I va afegir que li "semblaria raonable que de manera estructural es formessin tres bandes; una primera en què se situarien països com Alemanya, França i els mercats nòrdics, una segona en què hi hauria Espanya i Itàlia i una tercera pels països amb problemes (Grècia, Portugal i Irlanda)".

En qualsevol cas, Guardiola va remarcar que la forquilla desitjable en queè s'hauria de moure Espanya fluctuaria entre els 100 i els 150 punts bàsics per sobre del bo alemany a 10 anys. Guardiola va argumentar que Espanya s'ha diferenciat "clarament" dels problemes que pateix Grècia i els altres països que han rebut ajudes.

Banca Cívica

Pel que fa al mercat borsari espanyol, l'estrena de Banca Cívica va ser similar al de Bankia de dimecres i també va tancar en el mateix preu de sortida, els 2,7 euros per acció. Bankia va seguir rebent les defenses de les entitats col·locadores, tot i que al final va baixar un 0,8%, fins als 3,72 euros el títol.

El Banc d'Espanya va sortir en defensa d'aquestes dues sortides a Borsa i la prèvia de CaixaBank. A través d'un comunicat, va destacar que "valora molt positivament" aquestes iniciatives i va afegir que la reestructuració del sector financer ha estat "un procés extremadament laboriós". L'entitat reguladora va concloure que les caixes s'estan recapitalitzant en un entorn molt complicat.

stats