INSEGURETAT A BARCELONA
Crònica 24/04/2011

Cada dia hi ha 150 lladres al metro

Marta Català / Maria Ortega
3 min
EXPULSATS PER REINCIDENTS Dos vigilants de seguretat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en el moment que enxampen dos carteristes que estaven delinquint a l'estació de Passeig de Gràcia de la línia 4. Els agents privats de seguretat els retenen fins que arriben els Mossos d'Esquadra que són els que formalment els poden detenir.

Cada cop més turistes arriben a Barcelona amb la -sàvia- recomanació apresa de controlar les seves bosses en tot moment per l'alt risc de patir robatoris. I el metro és el centre neuràlgic dels furts que es registren a la ciutat. Cada dia els Mossos hi identifiquen una mitjana de 150 carteristes, 170 en un dia fort i uns 80 en un dia fluix. Amb l'arribada dels primers turistes en bloc es dispara el joc del gat i la rata entre els treballadors de seguretat del metro i els lladres, una persecució que arriba als seus màxims a l'estiu, quan les identificacions diàries es poden situar per sobre de les 170. Els turistes i la gent gran són els objectius més fàcils per als carteristes que, en la majoria de casos, vesteixen amb roba molt nova o fingeixen ser estrangers -amb mapes i càmeres- per passar desapercebuts entre la gentada. Molts, però, ja són cares conegudes dels responsables de seguretat. Saben que tenen al seu favor certa impunitat penal i que, després de ser identificats o, en el pitjor dels casos, portats a comissaria podran tornar al metro.

L'any passat es van denunciar al metro de Barcelona més de 21.000 robatoris -18.000 faltes per furts i 3.300 delictes- i enguany les xifres van pel mateix camí. Ara, però, l'activitat dels carteristes encara funciona a mig gas. "La Setmana Santa és una època estranya perquè no hi ha massa gent i els lladres aprofiten per marxar als seus països d'origen", explica Carles Vallès, subinspector i cap de la unitat d'investigació de l'Àrea Regional de Transport Urbà (ARTU) dels Mossos d'Esquadra. Al metro, aquests dies hi ha menys viatgers del que és habitual perquè no hi ha estudiants i molts treballadors també fan vacances, fet que fa que els lladres passin menys desapercebuts. La temporada carterista tot just comença a escalfar motors.

El 19 d'abril, per exemple, els Mossos d'Esquadra van registrar entre 40 i 60 faltes i delictes per furts i robatoris, una xifra a la baixa respecte de la resta de l'any. L'estadística diu que, més enllà dels furts, cada dia també hi ha al metro una mitjana d'1,5 delictes d'agressió o robatoris amb violència. Les identificacions serveixen als investigadors per tenir un perfil clar dels carteristes que treballen al metro. Vallès explica que davant l'evidència de la reiteració de delictes d'aquest tipus per part d'una mateixa persona, els resulta més útil identificar-la que detenir-la. La impunitat de la qual gaudeixen els reincidents en l'àmbit penal juga en contra de la policia, que no pot evitar que tornin a delinquir: "Sempre són els mateixos, sabem qui són, però la reforma del codi penal -que ha servit per passar de quatre a tres el nombre de faltes necessàries per considerar que s'ha comès un delicte- no és suficient per acabar amb aquest problema", explica el cap de la unitat d'investigació de l'ARTU.

Conflicte legal

Quan el lladre roba més de 400 euros es considera delicte. El problema radica en el fet que molts furtadors són absolts al judici per falta de proves. És difícil agafar-los in fraganti i moltes vegades les càmeres de seguretat del metro no capten el moment del robatori i la majoria de vegades si la víctima és un turista no assisteix al judici, amb la qual cosa el jutge "l'absol i el lladre continua delinquint", explica Vallès.

Aquests lladres fan una vida normal. Tenen uns horaris laborals i també s'agafen dies de festa, generalment els dilluns perquè els caps de setmana solen ser dies forts per a ells pel trànsit de turistes. Segons els Mossos, la seva jornada comença a mig matí i acaba a mitja tarda. Molts tenen fills i tornen a casa per estar amb ells quan surten de classe. A partir de les 10 de la nit ja no hi ha carteristes. Els lladres tenen família, domicili conegut, celebren el Nadal, contracten advocats privats i fan activitats lúdiques. Per això a ningú li va sorprendre que un mosso que patrulla normalment al metro es trobés una família sencera de carteristes passant el dia al zoo amb els seus fills.

stats