Crònica 09/09/2011

"Aquell dia vam aprendre lliçons molt doloroses"

N.f.
2 min
Un bomber expert Feehan assegura que han après del passat.

John Feehan contempla la fotografia del camió de bombers de la companyia 249 de Brooklyn entre les ruïnes del World Trade Center. Una imatge esfereïdora que, segons ell, mostra el sacrifici que van fer molts bombers durant els atemptats de l'11-S. "Encara que sembli difícil de creure, tots ells van sobreviure", explica. No tots els bombers van tenir la mateixa sort, 343 van perdre-hi la vida.

L'atac a les Torres Bessones era impossible de preveure. El rescat i l'evacuació de milers de persones no tenien precedents. Si fos ara, què farien diferent?

Crec que no hi va haver errors de preparació, vam assistir la gent amb els mitjans que teníem. Tot i així, hem canviat algunes polítiques. Ara no utilitzaríem tants recursos ni tanta gent, ja que ens va costar molt refer-nos. Aquell dia alguns dels millors bombers van morir, vam perdre molta experiència. El cos de bombers va necessitar milions de dòlars per refer l'equipament i formar els nous agents.

Però hi ha gent que assegura que els treballs de rescat es podrien haver fet millor i critiquen els errors de comunicació entre bombers i policia.

Sí, aquell dia vam aprendre lliçons molt doloroses. Moltes de les ràdios no van funcionar i, per tant, ens va costar rebre les decisions dels oficials. Ara hem millorat els nostres transistors, són molt mé s potents. Un dels errors que et puc reconèixer i que també hem canviat és haver situat el centre d'operacions al World Trade Center, que estava sota el risc d'un atac terrorista.

Quins altres canvis sobre mesures de seguretat i d'evacuació s'han fet a conseqüència de l'atac de les Torres Bessones?

S'han fet canvis sobre el material de construcció d'aquests edificis, el reglament ara demana més escales d'emergència i més àmplies. De fet, el llibre sobre el procediment d'evacuacions ha triplicat les seves pàgines i tots els edificis fan pràctiques de desallotjament periòdicament .

Vostè va assistir fa uns mesos al curs sobre terrorisme de l'escola West Point de l'exèrcit dels Estats Units. Què hi va aprendre?

Diversos agents especialitzats en el tema ens van donar informació general sobre els diferents tipus de terrorisme, les seves ideologies, les seves formes d'atac, i com les altres agències i departamen ts lluiten contra ells. Era un curs més teòric i menys sobre com reaccionar davant un atac terrorista. Tot i així, va ser molt interessant perquè molts bombers no sabíem res sobre terrorisme.

stats