Publicitat
Publicitat

CRISI POLÍTICA I ECONÒMICA

Plega el primer ministre per falta de suports polítics

La dimissió de Sócrates aboca Portugal al rescat

El Parlament portuguès va rebutjar ahir el pla de retallades que s'havia erigit com l'única possibilitat per evitar el rescat. El primer ministre, José Sócrates, va dimitir, tal com havia anunciat.

El Parlament portuguès va rebutjar ahir de nou el pla d'austeritat presentat pel govern socialista. Aquesta vegada es donava gairebé per segur que el primer ministre, José Sócrates, presentaria la dimissió de manera fulminant en cas de fracàs en la votació. I així va ser.

Sortint del Parlament, Sócrates se'n va anar a veure al cap d'estat portuguès, el conservador Aníbal Cavaco Silva, i li va comentar la seva decisió. Després va oferir un breu discurs en què va explicar que era conscient de la situació i que els últims mesos no ha fet res més que treballar perquè el país no hagués de ser rescatat. Va reconèixer que la situació a la qual havia arribat Portugal seria "molt negativa per a les persones, les famílies i les empreses" perquè caldria emprendre "mesures molt dures".

Va tenir dures paraules per a l'oposició, de qui va dir: "No només ha bloquejat el paquet d'estalvi, sinó el país sencer". Va manifestar que els partits opositors havien actuat a partir de "mers càlculs polítics" i motivats per "la impaciència pel poder, l'ànsia de poder". Per culpa d'això, es va mostrar conscient que "avui el país ha perdut, no ha guanyat". Va acabar les seves paraules manifestant la seva confiança en els portuguesos i en Portugal per redreçar la situació. El govern estarà en funcions fins demà, quan començarà una ronda de contactes amb l'objectiu de formar nou govern.

S'ha acabat la filosofia. Aquesta és la reflexió mig irònica que feia ahir una font propera al govern espanyol. Volia dir que Portugal ha filosofat, en el mal sentit del terme, mentre que el govern espanyol fa temps que es va llançar a aplicar reformes atrevides. I ara s'ha acabat. L'única manera d'evitar el precipici era aprovar el programa d'austeritat que es va debatre ahir al parlament. No va ser possible.

Austeritat

Les mesures d'austeritat presentades pel primer ministre, José Sócrates, no van agradar a l'oposició conservadora, que hi va votar en contra i les va criticar per presentar-les abans a Brussel·les que a la mateixa oposició. Sócrates volia endurir la pressió fiscal i retallar les pensions més altes per assegurar la reducció del dèficit públic de Portugal, que ha de tancar el 2011 al 4,6%, la meitat del que es va registrar el 2009. No era la primera reforma. Fins ara havia incrementat els impostos i reduït els sous, la despesa, les inversions del sector públic i els subsidis socials.

El govern espanyol es mostrava convençut ahir que la greu crisi de Portugal i el seu possible rescat no afectaran l'Estat. Va dir que "ja no té turbulències" i el secretari d'estat per la UE, Diego López Garrido, va indicar que "els cercles concèntrics que podrien desestabilitzar Portugal no tenen efecte més enllà de Portugal". No obstant, ara el país que s'ha de rescatar és més a prop que mai, i en els casos de Grècia i Irlanda l'Estat en va resultar durament afectat per la pressió dels mercats internacionals sobre el deute sobirà. Per poder aguantar un eventual atac a l'estabilitat espanyola, l'executiu està determinat a seguir el full de ruta reformista.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT