NEGOCIACIONS PER ATURAR EL CONFLICTE A SÍRIA
Crònica 11/03/2012

La diplomàcia fracassa mentre el règim sirià bombardeja Idlib

Més diplomàcia en el forat negre de Síria. L'emissari internacional Kofi Annan vol el diàleg però el president Al-Assad li va deixar clar ahir que no cedirà davant "terroristes armats". L'èxercit va seguir atacant.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
La diplomàcia fracassa mentre el règim sirià bombardeja Idlib

BARCELONAEls intents diplomàtics per acabar amb la violència a Síria van tornar a xocar ahir amb la intransigència de Baixar al-Assad. El líder del règim va repetir a l'enviat de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, l'argument que ha esgrimit davant tots els emissaris que l'han visitat a Damasc: "El diàleg polític és impossible mentre els grups terroristes armats escampin el caos al país".

Durant les dues hores de reunió les forces de seguretat van atacar la província d'Idlib, al nord-oest del país, el principal bastió rebel després que el règim escombrés la resistència de Homs. Els opositors Comitès de Coordinació Local van xifrar els morts a la zona en almenys una quarantena. Una quinzena més van morir a Daraa, Damasc i Homs.

Després de reunir-se amb el Consell de Coordinació Nacional, l'oposició interna al règim, un qüestionat Annan va reconèixer que la seva missió "va per llarg".

L'emissari insisteix en una sortida política a la crisi, però la majoria de dissidents van descartar el diàleg fa temps. El Consell Nacional Sirià, l'oposició a l'exili, va rebutjar en un comunicat les converses mentre Al-Assad sigui al poder. "Les negociacions no poden ser entre la víctima i el botxí. Al-Assad i el seu seguici han de dimitir com a condició prèvia a un diàleg seriós", afirmaven.

La partida d'escacs no funciona

El segon moviment diplomàtic del dia no va ser, aparentment, tan infructuós. La Lliga Àrab es va reunir al Caire amb el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, amb qui van acordar una resolució conjunta que presentaran dilluns al Consell de Seguretat de l'ONU. El pacte va formalitzar-se quan els àrabs van cedir a la petició de Moscou de demanar l'aturada de la violència "a totes les parts". El text també aposta per crear un organisme neutral que controli la situació, rebutja la intervenció estrangera, exigeix el lliure accés d'ajuda humanitària i dóna suport a la missió de Kofi Annan.

El nou pas, però, podria quedar en no res perquè França va advertir que s'oposarà a tota mesura que atribueixi a govern i oposició el mateix nivell de responsabilitat en la situació a Síria.

Damasc també va moure fitxa. Anticipant-se a la decisió que planeja sobre la Unió Europea de tallar tot vincle diplomàtic amb Damasc, Al-Assad va ordenar la tornada a casa d'alguns dels seus ambaixadors a la UE. Els ministres d'Exteriors europeus reunits ahir a Copenhaguen van concloure que podrien aprovar noves sancions contra Damasc en la seva pròxima trobada.

stats