Crònica 03/08/2011

El vot de la diputada Giffords cicatritza una crisi amarga

N.f.
1 min
La senadora demòcrata va tornar dilluns al Congrés.

Washington.La democràcia dels Estats Units surt malferida de la llarga i convulsiva crisi del deute. La batalla entre republicans i demòcrates ha mostrat un sistema polític disfuncional capaç d'arrossegar el país a un desastre econòmic i social. El retorn de la congressista Gabrielle Giffords al Congrés dels Estats Units dilluns passat, en el seu primer acte polític des del greu atemptat que va patir al gener, va ser el colofó d'aquest amarg debat.

La legisladora d'Arizona va aparèixer per sorpresa per votar a favor de l'augment del sostre del deute públic. Amb els cabells molt més curts per les diverses cirurgies a què ha estat sotmesa des del fatídic tiroteig, Giffords va saludar els seus companys, que li van mostrar el seu suport i la van felicitar per la seva valentia. "He seguit de prop el debat sobre el deute i estic molt decebuda amb el que ha passat a Washington", va afirmar en una declaració poc després, i va afegir: "No podia córrer el risc que la meva absència pogués perjudicar la nostra economia". La Cambra de Representants sencera dreta va ovacionar la congressista demòcrata. La líder dels demòcrates, Nancy Pelosi, va agrair la seva presència, que va considerar simbòlica.

Un aplaudiment conjunt

L'aplaudiment de tot l'arc parlamentari va simbolitzar la unitat política dels EUA després d'aquell fatídic 8 de gener. Aquell dia, un home va disparar contra Giffords en un acte polític a Tucson, i va fer sis morts. Ella va rebre ferides gairebé letals però des d'aquell dia no ha deixat de lluitar per tornar al servei dels seus conciutadans.

stats