DEBAT INTERN SOCIALISTA
Crònica 18/04/2012

Els diputats del PSC insten Navarro a endurir el to d'oposició

La política de mà estesa a CiU cada cop té menys partidaris al si del PSC per la falta de resultats. Pere Navarro hi insisteix, però els seus diputats li demanen endurir el to per no quedar desdibuixats.

Pere Martí
2 min
Pere Navarro va presidir ahir una llarga reunió del grup parlamentari del PSC que va servir per analitzar l'estratègia que calia seguir a la cambra.

BARCELONA.La mà estesa a CiU que Pere Navarro ha impulsat des que va ser escollit primer secretari comença a trontollar. Cada cop són més les veus dins el PSC que demanen posar-hi fi o fer-la compatible amb una oposició més dura, per visualitzar una alternativa clara al govern d'Artur Mas. El primer secretari va poder escoltar les intervencions de diversos diputats del seu partit en una reunió que va fer a porta tancada al Parlament.

El PSC veu com CiU està passant de pactar amb el PP a acostar-se a ERC. El líder dels republicans, Oriol Junqueras, serà el primer líder polític a qui rebrà Mas per negociar el pacte fiscal, per davant de Navarro, encara que el PSC sigui el principal partit de l'oposició. Un gest del president de la Generalitat que no ha agradat a les files socialistes, que se senten menyspreades. Aquest malestar en la reunió es va traduir en intervencions com la de l'exministre Celestino Corbacho, que va recordar a Navarro que la política de mà estesa "no pot ser a tot". Corbacho va defensar els pactes amb CiU en temes de política social però no en qüestions nacionals, "com el viatge a Ítaca". Altres diputats van advertir que la política de mà estesa "desdibuixa" el PSC com a partit d'oposició i es corre el risc que el seu missatge no arribi a la gent perquè no els entén.

Govern d'unitat

En una posició més conciliadora es van expressar Joaquim Nadal i Miquel Iceta, que no veuen incompatible la mà estesa a CiU amb el fet de reforçar el to d'oposició i criticar tot el que calgui, especialment les "contradiccions" entre el que vota CiU a Madrid amb el que diu al Parlament de Catalunya. Per aquests diputats, l'estratègia del PSC no pot ser "regalar" l'espai de centreesquerra a la federació nacionalista i situar-se en un extrem, al costat de d'ICV i ERC. "Si un dia ens ofereixen entrar en un govern d'unitat, ¿direm que no?", es preguntava ahir un diputat partidari de no trencar ponts amb el Govern.

La conclusió del debat va ser quedar-se en el punt mitjà: endurir el to d'oposició sense retirar la mà a CiU, però haurà de ser el Govern el que la vulgui recollir, perquè el PSC no reiterarà el seu oferiment cada setmana. Navarro va assumir aquesta posició del grup parlamentari com a pròpia, i de fet ja l'havia assajada minuts abans de començar la reunió, quan va fer una roda de premsa al mateix Parlament. En un to més pujat del que és habitual, va titllar el pacte fiscal de "cortina de fum" i va acusar CiU de no voler pactar-lo perquè el vol utilitzar com a "excusa" per trencar amb Espanya.

Durant la reunió amb els diputats, Navarro va admetre que part del problema és que la seva figura no acaba de consolidar-se mediàticament, ja que no pot exercir de cap d'oposició al Parlament perquè no és diputat. Aquesta mancança la intenta compensar amb nombroses compareixences informatives, com fa aquesta setmana, tot i que no sempre tenen el ressò esperat.

stats