TRIBUNALS
Crònica 15/12/2011

Els diputats assetjats eviten criminalitzar els 'indignats'

Els vuit diputats que van declarar ahir pel setge del Parlament van evitar criminalitzar els indignats. Asseguren que només busquen identificar els violents que van "prostituir" el moviment del 15-M.

Laura Díaz-roig
2 min
Els diputats assetjats eviten criminalitzar els 'indignats'

BARCELONA."No venim a criminalitzar el moviment del 15-M, només volem singularitzar i identificar els responsables de les agressions", va dir la diputada del PSC Montserrat Tura. Els vuit parlamentaris que ahir van declarar com a testimonis davant del magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco pel setge que van patir el 15 de juny quan intentaven entrar al Parlament van coincidir a afirmar que la majoria de persones que es congregaven davant la cambra catalana protestaven de manera pacífica.

El jutge ahir va mostrar-los a tots -que van declarar en català amb l'ajuda d'un traductor- imatges sobre el dia del setge perquè identifiquessin els agressors. "Volem assenyalar les persones que van ser violentes i que van prostituir el moviment", va afegir Tura, que va ser la primera a declarar. En la mateixa línia, el convergent Jordi Turull, que va fer de portaveu de tots els diputats de CiU que declaraven, va subratllar que no testificaven "a títol personal", sinó per defensar "la democràcia, la llibertat i la institució del Parlament". L'exconseller socialista Ernest Maragall va titllar d'"inacceptable" el que va passar el 15 de juny i va lamentar que l'actitud d'uns quants manifestants perjudiqués la imatge del moviment dels indignats. Els dos diputats d'ICV-EUiA que estaven citats, Salvador Milà i Joan Boada, van decidir no presentar-se a declarar perquè no se senten perjudicats. Aquesta actitud va ser criticada per CiU i, especialment, per l'advocat del sindicat Manos Limpias, Miguel Bernard -que exerceix d'acusació popular-, que els va acusar de ser "còmplices" dels violents i "deslleials als seus companys". Tots dos hauran de declarar a Madrid, ja que el jutge els tornarà a citar.

El portaveu de Solidaritat (SI), Alfons López Tena, l'últim a declarar, va assegurar que en cap moment es va sentir agredit ni intimidat i va culpar dels fets el conseller d'Interior, Felip Puig, a qui va acusar de "muntar una ratera" als diputats en obligar-los a intentar entrar al Parlament a peu i per una única porta. És la mateixa tesi que mantenen les defenses dels indignats imputats, que consideren que Interior "no va fer res per evitar els incidents i garantir la seguretat dels parlamentaris".

Pocs 'indignats' a les portes

Mentre el jutge prenia declaració als diputats, els Mossos van mantenir l'Audiència blindada i sota grans mesures de seguretat per evitar l'entrada dels indignats concentrats a les portes. Tot i que en un primer moment eren uns 200, al cap de dues hores només en quedaven una vintena i, finalment, a l'hora de dinar es va desconvocar la concentració.

stats