ELECCIONS INTERNES A ERC
Crònica 17/09/2011

La nova direcció d'ERC se sotmet avui al primer test

La nova direcció d'ERC es juga avui alguna cosa més que l'elecció: la legitimació del seu lideratge. Les primàries per triar el candidat a Madrid seran la primera prova de foc per als nous líders.

Marc Colomer
3 min
La nova direcció d'ERC se sotmet avui al primer test

Barcelona.La nova direcció d'ERC, comandada per Oriol Junqueras i Marta Rovira, se sotmet avui, el mateix dia que estrenaran càrrec, al seu primer test de legitimitat. És el superdissabte d'ERC, en què els 7.700 militants de la formació oficialitzaran la tria del relleu de Joan Puigcercós i Joan Ridao després de les patacades electorals que han encadenat en l'últim cicle.

Però el focus d'atenció de la jornada electoral interna d'ERC no serà l'elecció de Junqueras i Rovira, únics candidats a líders, sinó la tercera urna, que servirà per triar el candidat a les eleccions del 20-N. L'exclusió de Ridao i afins del procés de renovació de la direcció del partit -en què sí s'han integrat la resta de famílies d'ERC- ha fet que la pugna interna es traslladés al candidat a Madrid. Aspiren a la nominació Ridao, actual secretari general i portaveu a Madrid, i l'historiador independent Alfred Bosch, avalat per la nova direcció.

Durant la campanya interna de les primàries, els dos aspirants han pentinat el territori. Bosch, acompanyat de Junqueras i Rovira (que seran proclamats al congrés de l'1 d'octubre), mentre que Ridao ha optat per plantejar la candidatura en forma de tiquet amb Joan Tardà, valorat per les bases republicanes. Junqueras, Rovira i Bosch han plantejat la campanya en termes de renovació o continuïtat (de cares i de projectes), en un moment en què el gruix de militància ha donat mostres d'esgotament per les dinàmiques d'enfrontaments interns. Ridao ha optat per presentar el moment com una cruïlla per a ERC, en què el partit ha de triar entre ancorar-se en l'espai de l'esquerra nacional -amb l'experiència i la reivindicació de la feina feta a Madrid pels tres diputats de l'última legislatura- o el que consideren un excés d'amateurisme polític desdibuixat ideològicament.

L'equip de Bosch confia en el fet que arriben a les primàries avalats per una onada renovadora prou sòlida per no haver de preveure una derrota inesperada que obriria la primera crisi per a la nova direcció abans de posar-s'hi. Tan cert com que l'entorn de Ridao tem arribar a les votacions just de temps, ja que considera que la candidatura ha anat guanyant suports interns -inicialment limitats- a mesura que ell i Tardà han fet quilòmetres i han liderat iniciatives exitoses que han projectat la seva feina al Congrés, com amb la defensa de la immersió lingüística.

Cartes a la militància

Ahir, tant Junqueras com Bosch i Ridao van adreçar-se a la militància mitjançant sengles cartes. El president entrant va demanar el vot per a Bosch. Per Junqueras, no està en dubte la vàlua d'ambdós aspirants, sinó que es tracta de visualitzar la "renovació", de la qual va erigir Bosch en exemple. Alfred Bosch -més sensible als fronts patriòtics que deplora Ridao, partidari d'obrir el camp per l'esquerra- va optar per l'èpica en un article titulat ERC té un somni , en què afirmava que "guanyi qui guanyi", Esquerra portarà a Madrid "la veu clara i forta de tots els sobiranistes", als quals va convocar a "anar-hi junts" per fer camí cap a la "República Catalana". Ridao, que ja ha dit que si perd tancarà files amb el partit, va demanar el màxim suport per a Junqueras i Rovira en benefici de l'estabilitat interna, però va demanar el vot per ser cap de llista perquè "el que més convé al partit és donar continuïtat" a la tasca feta a Madrid, en un exercici de conjugació de "renovació i experiència".

També ahir, el líder de Reagrupament, Joan Carretero, va fer una crida a treballar "per sumar i no dividir", en un temps que ha de ser "d'aliances entre independentistes". Les primàries d'avui escriuran les primeres línies de l'aventura de la nova direcció d'ERC.

stats