LA CRISI DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 26/10/2011

Els sous dels directius de bancs i caixes pugen el doble que els guanys

Les retribucions de les cúpules de les 15 primeres entitats financeres dupliquen el creixement dels beneficis. Un estudi de CCOO critica que les caixes públiques espanyoles són les que apugen més els sous.

Toni Garganté
2 min
Activistes del 15-M en un acte de protesta davant de la seu social de l'entitat Nova Caixa Galicia a Vigo.

BARCELONA.Els consells d'administració i els equips directius de bancs i caixes han incrementat els salaris (remuneracions en espècie, diferides, préstecs i blindatges) un 48% en els últims sis anys, mentre que els beneficis també han crescut, però només un 27%. Això vol dir que la diferència és gairebé del doble. Els sous de la resta de les plantilles han crescut un 26% des del 2004.

Segons un estudi presentat ahir pel secretari general de la federació de serveis administratius i financers de CCOO, José María Martínez, les remuneracions de les cúpules de les 15 primeres entitats financeres espanyoles es van desviar més de 25 punts per sobre de l'increment de conveni en el mateix període, i que els préstecs a consellers i a l'alta direcció va augmentar de manera exponencial en les caixes i entitats que finalment han acabat en mans del Banc d'Espanya a través del FROB: Nova Caixa Galicia, la CAM i CatalunyaCaixa.

Un portaveu d'aquesta última entitat va desmentir-ho i va assenyalar que els càlculs del sindicat són erronis: "A finals de l'any passat CatalunyaCaixa encara tenia 71 membres als màxims òrgans de govern, quan ara només són 21. El sindicat diu que els sous van incrementar-se un 93% de mitjana, mentre que en realitat van caure un 21%". Segons l'informe de CCOO, tot això passa "en un moment en què es demanen grans esforços als treballadors del sector financer, amb tres convenis bloquejats i amb ajustos de plantilles i demandes de la patronal per congelar salaris". L'estudi de CCOO remarca que els sous dels consellers i de l'alta direcció van representar el 2,1% dels beneficis totals en els sis anys de referència.

Les dades del sindicat reflecteixen que en algunes de les caixes que s'han convertit en bancs, com Bankia i Banca Cívica, la direcció ha multiplicat les seves remuneracions. José María Martínez va demanar que augmenti la transparència del sector amb una legislació que limiti els blindatges, sobretot per a les entitats que han rebut ajuts públics, tal com es va fer a Alemanya i als Estats Units.

stats