Crònica 19/01/2012

"La meva disciplina militar em fa tenir-ho sempre tot sota control"

C.a.
2 min
Francesco Schettino, en una imatge d'arxiu.

La regió de la Campània, al sud d'Itàlia, està considerada com a terra de mariners. Allà hi va néixer fa 52 anys Francesco Schettino, que s'ha convertit en el capità nàutic més famós del món i que ahir va tornar a la seva casa de Meta di Sorrento, on els veïns l'esperaven amb pancartes per defensar-lo. La difusió de la seva conversa amb el comandant Gregorio de Falco, de la capitania de Liorna, que li ordenava a crits que tornés a bord del creuer -"Pugi a bord, cony", va exclamar- també ha donat la volta al planeta. Les versions contradictòries, i en molts casos directament excuses, que va donar el capità en les hores posteriors a l'accident l'han situat al centre de totes les crítiques, no només per la seva irresponsabilitat acostant el vaixell a la costa, sinó per l'actitud posterior.

Un comportament que contrasta amb les declaracions que, en una entrevista publicada a la revista txeca Dnes , va fer fa només un any i mig. El capità del Costa Concordia va assegurar: "No voldria veure'm en la pell del capità del Titanic ". Però, coincidències de la vida, la frase que agafa avui més significació és la de la seva preparació: "La meva disciplina militar em fa tenir-ho sempre tot sota control". No pensen el mateix els passatgers, les autoritats navals, la fiscalia de Grosseto ni la jutge que investiga l'accident.

En l'entrevista, que va recuperar ahir el diari italià Il Corriere della Sera , Schettino afirmava que amb una bona preparació qualsevol situació es pot controlar i que la seguretat dels passatgers sempre "està per damunt de tot". El capità es referia, fins i tot, a la seguretat del Costa Concordia per subratllar que "avui tot és molt més segur i és més fàcil navegar, gràcies a internet". Schettino també sentencia que, en cas de situacions d'emergència, el capità "ha de ser allà on sigui necessari".

Més enllà de les revelacions del cas del naufragi del Costa Concordia , se succeeixen les manifestacions de testimonis que asseguren que a l'hora de l'accident Schettino ni tan sols era al pont de comandament del creuer. La policia investiga si és cert que a aquella hora estava prenent una copa de vi amb una dona, com han declarat alguns dels testimonis al jutjat.

stats