Publicitat
Publicitat

DEBAT D'INVESTIDURA

La majoria absoluta de Rajoy li permet fer menys concessions a les autonomies que Aznar el 1996

El discurs del PP, més dur 15 anys després

Les coincidències en el discurs d'investidura de la primera legislatura de José María Aznar el 1996 i el parlament d'ahir de Mariano Rajoy són evidents. Tots dos assenyalen la voluntat del votant espanyol d'un gir polític i s'obren als pactes amb l'oposició per generar grans consensos. De la mateixa manera, fixen com a prioritats del seu executiu reduir l'atur -Espanya era i és líder europeu en aquest camp-, rebaixar el dèficit -el 1996 calia complir en aquest camp per poder accedir a l'euro-, aplicar mesures econòmiques de tall liberal i obtenir més pes en un ordre global amb centres de poder variables.

Tanmateix, hi ha una diferència clau entre els dos líders populars: mentre Aznar arribava al Congrés en minoria i amb un acord amb CiU, PNB i Coalició Canària per ser investit, Rajoy gaudeix d'una ampla majoria absoluta i no necessita suports d'altres partits. Per això, les principals -i importants- diferències entre els dos discursos estan en la necessitat o no de fer concessions en matèria d'autogovern als nacionalistes. D'aquesta manera, Aznar va fer un discurs favorable a l'Espanya plural, en què aplaudia la diversitat, prometia més transferències competencials i un nou model de finançament i no qüestionava la immersió lingüística. Per contra, Rajoy va pronunciar ahir un al·legat de l'homogeneïtzació de polítiques i normatives i va prometre un sistema educatiu trilingüe en comunitats, com Catalunya, amb idioma propi.

Tanmateix, en alguns àmbits els problemes s'arrosseguen des de fa 15 anys i les propostes es repeteixen idèntiques en tots dos discursos. En són exemples afavorir la resolució extrajudicial dels conflictes laborals i la reordenació del sector públic empresarial, flexibilitzar l'edat de jubilació, permetre la privatització de les televisions públiques autonòmiques i modernitzar la justícia.

Ocupació

 • Rajoy 2011

La fórmula per reduir l’atur és més flexibilitat reformant la negociació col·lectiva i la legislació laboral. La fiscalitat, favorable als emprenedors.

 • Aznar 1996

Fa 15 anys ja s’apostava per uns impostos adaptats a les pimes, però també es buscava adaptació a les noves tecnologies. La formació també va ser un pilar del discurs.

Dèficit

 • Rajoy 2011

La primera llei que vol Rajoy és la d’estabilitat pressupostària, per a totes les administracions. Igualment, busca menys sector públic i sanejar caixes i bancs.

 • Aznar 1996

Aznar va anunciar una llei general pressupostària que afectaria Estat, autonomies i ajuntaments, la reducció d’empreses públiques i un pla general de privatitzacions.

Benestar

 • Rajoy 2011

L’objectiu del futur govern és tancar pactes estatals en salut, educació i serveis bàsics. Vol un augment voluntari de l’edat de jubilació i apujar pensions.

 • Aznar 1996

El primer govern del PP anunciava acords per establir les prioritats globals en sanitat i ensenyament, flexibilitat en l’edat de jubilació i increments en les pensions.

Política exterior

 • Rajoy 2011

El discurs d’ahir va fixar com a prioritat defensar el pacte d’estabilitat a la UE i reforçar el vincle iberoamericà. Sempre d’acord amb l’oposició.

 • Aznar 1996

La seguretat era el primer objectiu d’Aznar a escala internacional, tot i que ho volia pactar al Congrés. Va defensar llaços amb Iberoamèrica, el Marroc i els EUA.

Institucions

 • Rajoy 2011

El PP vol reformes al Tribunal Constitucional i renovar-ne els membres, com el Defensor del Poble i el Tribunal de Comptes. Vol una justícia moderna.

 • Aznar 1996

Aznar anunciava reformes al poder judicial, al ministeri fiscal i a l’Audiència Nacional. I canvis en el TC.

Estat de les  autonomies

 • Rajoy 2011

L’actualització del model de les autonomies només va ser present per evitar obstacles al lliure mercat i duplicitats en competències. Rajoy vol educació bilingüe o trilingüe.

 • Aznar 1996

El discurs del 1996 incloïa aclarir el marc competencial, però també desenvolupar els estatuts, un nou sistema de finançament, un Senat renovat com a cambra territorial i el respecte a la pluralitat estatal.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT