DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 20/12/2011

El discurs de Rajoy aboca CiU al no a la investidura

La negativa de Mariano Rajoy, futur president espanyol, a atendre la demanda del pacte fiscal aboca CiU a votar en contra de la seva investidura. Dirigents nacionalistes consultats donen per fet el no.

Oriol March
2 min
Duran acompanyat per Macias i Sánchez-Llibre després d'acabar el seu discurs.

BARCELONA.El cap de setmana passat CiU va debatre en els seus òrgans interns quina havia de ser la seva posició en el debat d'investidura. Finalment va decidir que, si Mariano Rajoy no tenia cap gest concret i palpable amb el pacte fiscal, el vot seria contrari a la investidura. El futur president espanyol no va tenir ahir la més mínima consideració pel nou model de finançament català -"ara no és el moment, la prioritat és el creixement econòmic"- i això aboca els nacionalistes a votar no a la seva investidura avui al migdia.

La decisió final, segons indiquen fonts del grup parlamentari de la federació a Madrid, es prendrà avui a les 11 del matí en una reunió dels 16 diputats de CiU al Congrés. N'hi ha que donen per fet el vot contrari, atenent els nuls gestos que ha fet Rajoy de cara a la qüestió catalana -una posició que no esperaven ni tan sols els representants nacionalistes més pessimistes-, però d'altres, amb Duran al capdavant, volen deixar córrer el rellotge una mica més per veure si el futur president reconsidera les posicions que va mostrar ahir.

Els que defensen aquesta estratègia ho argumenten tenint en compte les conseqüències negatives que podria tenir el no. Tant a Madrid, a l'hora de reclamar el cobrament immediat del fons de competitivitat o els 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut, com al Parlament català, en què el PP és el soci de referència del Govern d'Artur Mas. Aquesta disjuntiva ja es va plantejar en l'última executiva de CiU i, en menor mesura, en el consell de nacional de CDC de dissabte. Un sector convergent, el més sobiranista, és partidari del no, i alguns dels seus dirigents recorden que Alícia Sánchez-Camacho (PP) va votar contra la investidura de Mas fa un any.

Contra la recentralització

Només en la part econòmica Duran i Rajoy van estar còmodes l'un amb l'altre, ja que el líder d'Unió, com el futur president, és partidari de desgravacions fiscals a emprenedors i pimes per crear llocs de treball. Però la jornada ja havia començat torçada per als interessos de CiU, tenint en compte que Rajoy havia parlat en la seva intervenció inicial de recentralització de competències i d'establir un model trilingüe a les escoles. El cap de files dels nacionalistes va expressar el seu temor per l'establiment d'una hipotètica unitat de mercat i abans, al seu Twitter, va piular: "El discurs de Rajoy m'ha recordat España, una, grande y libre ".

El cap de files de CiU a Madrid es va posicionar en contra de la liberalització d'horaris comercials i va advertir que la Generalitat no es convertiria en "una simple gestoria" de l'Estat a causa de l'harmonització autonòmica que va defensar Rajoy en la seva intervenció.

Duran va acusar Espanya d'"empobrir Catalunya" a causa del dèficit fiscal estructural del 8,5% que pateix el Principat i en aquesta línia va demanar el pacte fiscal: per sortir de la crisi i per millorar l'autogovern català. "Si es nega al pacte fiscal, s'accelerarà el xoc de trens entre Catalunya i Espanya", va alertar Duran. A l'altra banda, però, tota resposta va ser un silenci. I això aboca CiU a un no històric.

stats