INFORME OCDE
Crònica 06/12/2011

Es dispara la desigualtat d'ingressos entre rics i pobres

Beatriz Arias
2 min
Una dona demana diners als vianants en un carrer de la ciutat de Barcelona .

BARCELONA.La diferència d'ingressos de les llars ha arribat al nivell més elevat de l'últim mig segle, segons revela un estudi de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) presentat ahir. A escala mundial, el sou anual del 10% de la població més rica és nou vegades superior al del 10% de la població més pobre, i per això fonts de l'entitat han demanat als governs que "actuïn ràpidament" i han alertat d'una tendència "políticament explosiva".

A Espanya la desigualtat és similar a la mitjana de l'OCDE, per sota dels EUA, Itàlia, Portugal i el Regne Unit, però per sobre d'Alemanya i França. Els ingressos mitjans del 10% de la població espanyola amb més ingressos el 2008 estava al voltant de 38.000 euros. És a dir, eren onze vegades superiors als del 10% de la població espanyola amb menys ingressos, amb una mitjana de 3.500 euros. Segons l'estudi, els impostos i les prestacions socials redueixen, en conjunt, un quart de la desigualtat. Aquests números suposen una disminució de la diferència entre rics i pobres des dels anys vuitanta, contràriament al que ha passat en la majoria de països. Cal destacar, però, que la tendència s'ha trencat i la distància entre els dos extrems d'ingressos s'ha incrementat en els dos últims anys.

Sense capacitat d'estalvi

En aquest context, ahir també es van donar a conèixer les dades de l'indicador de confiança del consumidor (ICC) del novembre, elaborat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que indica que gairebé dues de cada tres famílies no poden estalviar perquè no els hi permet la seva situació econòmica. En concret, el 40,5% de les persones entrevistades afirmen que arriben "justes" a final de mes i el 34,2% asseguren que estalvien poc. Fins i tot hi ha un 14,2% dels enquestats que reconeixen que han hagut de recórrer a estalvis familiars.

L'estudi mensual apunta que el 77,3% dels participants consideren que la situació econòmica actual és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que només hi ha un 2,3% que creuen que ha millorat. Les percepcions per al futur són una mica més optimistes: un 37,2% pensen que l'economia haurà millorat en els pròxims dos trimestres. La caiguda del consum és una conseqüència directa d'aquesta situació. El 95,4% no tenen intenció de comprar un habitatge durant el 2012, el 75% no han adquirit cap electrodomèstic en l'últim any i el 84% no han comprat mobles per a casa seva.

No obstant, l'índex de confiança del consumidor s'ha situat en 70,5 punts al mes de novembre, la qual cosa representa una pujada per sobre dels 64,1 punts del mes passat. A més, l'indicador d'expectatives supera els 100 punts per primer cop des de l'abril del 2010. El CIS atribueix aquest increment a una millora de la percepció de la població sobre la situació de l'economia i el mercat de treball.

stats