LA MALALTIA DEL CAP D'ESTAT DE VENEÇUELA
Crònica 26/06/2011

Es disparen les alarmes sobre la salut de Chávez

Incertesa sobre la salut del president de Veneçuela, Hugo Chávez, convalescent des del 10 de juny d'una operació en un hospital de Cuba. Ahir un ministre seu va dir que era una "batalla per la vida"

Marc Vidal
3 min
Fidel Castro visitant Hugo Chávez a l'hospital de Cuba el 17 de juny.

BARCELONA.Desxifrar què hi ha darrere la retòrica habitual d'un règim com el d'Hugo Chávez no és una cosa fàcil. Ahir en vam tenir una nova mostra quan el ministre d'Afers Estrangers de Veneçuela, Nicolás Maduro, va assegurar que el president del país estava lliurant una "batalla per la vida". Les alarmes es van disparar.

Oficialment, el president Chávez va ser intervingut d'urgència el dia 10 de juny en un hospital de l'Havana d'un abscés abdominal. El president tancava a Cuba una gira per diferents països de la regió quan es va trobar malament i va ser operat després de rebre assistència mèdica. Des d'aleshores només se l'ha vist en fotografies i se l'ha sentit en una entrevista telefònica de vint minuts. Per un home que gairebé viu davant de les càmeres de televisió, aquesta és una absència sonada.

"M'he posat malalt en el millor lloc", va dir Chávez a la conversa per telèfon a la televisió estatal, en la qual va deixar clar que les proves que li havien fet descartaven cap indici de "malaltia maligna". Després d'això, divendres van aparèixer diversos missatges al seu compte de Twitter per commemorar l'aniversari de la victòria dels independentistes veneçolans contra els espanyols a la batalla de Carabobo l'any 1821. Més enllà d'això, d'evidències que la seva recuperació sigui bona, res de res.

Des de dalt de tot del règim es manté que el president veneçolà està "en una molt franca recuperació". Ho va dir dimecres el seu germà que, tot i això, no va poder precisar quan podria tornar Chávez a Veneçuela, "potser d'aquí a 10 o 12 dies", va dir sense gaire concreció.

"Una batalla per la vida"

Però ahir el ministre d'Afers Estrangers veneçolà, Nicolás Maduro, va sorprendre tothom quan, en preguntar-li per l'estat de salut de Chávez, va dir: "La batalla del president Chávez per la seva sabut ha de ser la batalla de tothom, la batalla per la vida, pel futur immediat de la nostra pàtria".

Aquesta declaració va alimentar l'especulació que, hores abans, havia difós el diari de Miami Nuevo Herald, que va apuntar que, segons fonts de la intel·ligència dels EUA, Chávez estava "en estat crític; no greu, però sí crític, complicat".

Segons aquesta informació, una filla del president i la seva mare haurien volat a Cuba amb urgència a causa de l'agreujamet de l'estat de salut de Chávez. "No feu cas de la canallada", va escriure a Twitter el ministre de Comunicació de Veneçuela per desmentir la notícia. Per acabar d'afegir confusió, la ministra de la Presidència, Erika Farías, va assegurar ahir que Hugo Chávez s'estava recuperant "amb força ànim i energia" i li va enviar un palante, la paraula clau que es fa servir a Twitter per donar ànims a Chávez (#palantecomandante).

Buit de poder

La incertesa sobre l'estat de salut de Chávez ha obert una polèmica important al país sobre si algú hauria d'assumir interinament la funció de cap d'estat durant la seva absència, que ja fa 15 dies que dura. Els opositors i també advocats denuncien que la Constitució no permet que es faci càrrec dels afers del país des de l'estranger durant un període tan llarg i que hauria de cedir el poder al vicepresident.

El secretari executiu de l'opositora Mesa per a la Unitat Democràtica, Ramón Guillermo Aveledo, va lamentar ahir que "la falta de transparència i el nerviosisme oficial són els que han disparat tota mena de rumors", entre els quals els que diuen que el president, de 56 anys, tindria un càncer de pròstata.

stats