CANVIS A LLARG TERMINI
Crònica 26/09/2011

Les dones de l'Aràbia Saudita podran votar i ser votades

Carme Riera
3 min
Les dones de l'Aràbia Saudita podran votar i ser votades

El rei de l'Aràbia Saudita va anunciar ahir que les dones podran participar en les eleccions del país. En un canvi polític aparentment significatiu en aquesta monarquia absolutista i ultraconservadora, la població femenina podrà votar i fins i tot presentar-se a les eleccions municipals. No obstant, la modificació no es farà efectiva en els comicis de dijous (els segons en la història del país), sinó que s'aplicarà d'aquí quatre anys.

En un missatge televisat de cinc minuts, el monarca saudita, Abdal·lah bin Abdalaziz Al Saüd, també va anunciar que les dones podran participar en el Consell de la Xura a partir de la pròxima legislatura. Els membres d'aquesta institució són directament nomenats pel rei i tenen el dret de revisar les lleis però no poden vetar-les ni exigir-ne una modificació. "Ens neguem a marginar les dones de la nostra societat que compleixen amb la xaria [la llei islàmica]. Per tant, després de deliberar-ho amb els nostres ulemes [clergues islàmics] hem decidit involucrar les dones en el Consell de la Xura", va anunciar Al Saüd.

Els drets de les dones a l'Aràbia Saudita són vistos com una unitat de mesura per valorar la voluntat governamental d'iniciar reformes polítiques i socials, especialment tenint en compte que el país segueix una interpretació estricta de la llei islàmica, que imposa la separació de sexes en els espais públics. "Són molt bones notícies. Per fi, la nostra veu serà escoltada", valorava ahir Wajeha al-Huwaider, escriptora saudita i defensora dels drets de les dones, que també va reivindicar que s'eliminin altres barreres com la prohibició de conduir i l'obligació d'anar acompanyades d'un home quan surten al carrer. Tot i que no hi ha cap llei contrària al fet que les dones condueixin, els és impossible obtenir els permisos per fer-ho. De fet, el vistiplau d'un home (pare, marit, germà o fill) és imprescindible si una dona vol treballar, estudiar, fer esport, casar-se, sortir del país o fins i tot rebre cert tipus d'assistència mèdica.

Sense revoltes

Fa temps que el rei Al Saüd impulsa tímides reformes polítiques però la liberalització és molt lenta en un país on els clergues conservadors i els membres més veterans de la família monàrquica s'oposen als canvis més ínfims. Una de les iniciatives reials que va arribar a port va ser la construcció d'una universitat per a nois i noies. El rei va animar les dones a involucrar-se en el món laboral, tot i que la decisió de treballar recau en els homes de la família i no en elles mateixes.

Malgrat les convocatòries de manifestacions difoses per les xarxes socials durant les revoltes democràtiques del nord d'Àfrica i el Pròxim Orient, les úniques protestes destacables a l'Aràbia Saudita van concentrar-se a la província oriental, on viu la minoria xiïta del país.

En un país on la policia religiosa controla els carrers per garantir la separació entre sexes, aquest estiu diverses dones van participar en una atrevida campanya que trencava la llei estatal. Manal al-Xerief, una jove saudita, va desafiar al mes de maig la prohibició de conduir i va publicar fotografies a internet on se la veia al volant d'un cotxe pels carrers del país. Una setantena de compatriotes seves van seguir el seu exemple i moltes d'elles van ser arrestades.

Canvis reals

Segons els partidaris de la monarquia absolutista, les eleccions municipals que celebra el país aquest dijous donaran més veu política als saudites però els crítics amb la família real asseguren que els comicis no tenen cap validesa perquè només són per cobrir càrrecs amb molt poc poder efectiu.

Naila Attar, activista que va organitzar una campanya per demanar una presència femenina més gran als governs municipals, exposa: "Malgrat la discussió sobre l'efectivitat d'aquests consells, la presència femenina en ells és molt necessària perquè els altres canvis arribaran quan les dones en formin part. És un pas endavant per comptar amb les dones en l'esfera pública. És la punta de la piràmide".

stats