Crònica 17/03/2012

Frédéric Dabi: "La dreta té marge de maniobra"

Hollande "Es valora que es presenti com un «president normal», pròxim als electors" Sarkozy "La seva personalitat no agrada i la seva acció resulta decebedora"

à.v.
2 min
Dabi, expert en sondejos, opina que el punt fort d'Hollande és la seva personalitat.

PARÍSL'institut d'estadística Ifop ha capgirat totes les previsions situant Sarkozy al capdavant de la primera volta, en contra del que apuntaven fins ara tots els sondejos.

Aquest sondeig indica que Sarkozy encara no ho té tot perdut?

La dreta francesa encara té marge de maniobra. Sarkozy ha aconseguit recuperar part dels electors de l'extrema dreta gràcies al seu discurs sobre la immigració i la seguretat. Amb tot, la distància respecte a Hollande encara és molt considerable a la segona volta, al voltant de deu punts. Encara li queda camí per fer.

Per retallar aquesta distància, Sarkozy haurà de seduir l'electorat centrista i el d'ultradreta. ¿Això no el situa en una posició esquizofrènica?

Sarkozy es veu obligat a fer una doble campanya per seduir dos electorats antagònics. D'una banda, una campanya moderada i favorable a la unió nacional per poder absorbir l'electorat centrista. De l'altra, una campanya tan a la dreta com sigui possible per captar els electors del Front Nacional. És difícil que en surti victoriós, però no impossible. La seva progressió demostra que l'estratègia comença a funcionar, tot i que el seu percentatge encara sigui insuficient per a la victòria.

Quins són els punts forts i febles de François Hollande?

El principal punt fort d'Hollande és la seva personalitat. Es valora que es presenti com un "president normal", pròxim als electors i amb credibilitat en matèria econòmica, en unes eleccions molt marcades per la crisi. El seu punt feble és la falta d'experiència governamental, així com la inquietud que genera una identitat encara desconeguda. Molts electors es pregunten qui és, què vol i com podrà convertir-se en catalitzador d'un vot antisarkozista molt heterogeni.

I en el cas de Nicolas Sarkozy?

Sarkozy té el problema contrari: la seva personalitat no agrada i la seva acció resulta decebedora. El president no es troba còmode en l'àmbit més important en aquests comicis: l'ocupació, el poder adquisitiu i la resta de qüestions econòmiques. En canvi, agraden el seu dinamisme i la seva projecció internacional. Si intenta guanyar la batalla de la credibilitat és perquè la del balanç de la legislatura ja l'ha perduda.

Marine Le Pen té possibilitats d'arribar a la segona volta com el seu pare el 2002?

Ens trobem en un context diferent, molt més polaritzat. L'única manera de fer-ho possible seria reabsorbir l'electorat popular que li està prenent Sarkozy. Però, a hores d'ara, sembla difícil que pugui obtenir un resultat com el del 2002.

stats