Crònica 07/05/2011

La dreta mediàtica i política posa el crit al cel

Des que es va conèixer que Bildu podrà participar a les eleccions, al PP les felicitacions per la sentència del TS han deixat pas a dures crítiques al PSOE per la decisió d'un TC al qual no donen cap validesa.

Miquel Codolar
2 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Esperanza Aguirre, ahir amb l'alcalde Alberto Ruíz Gallardón.

Madrid.El PP acata però no accepta de bon grat la decisió del Constitucional sobre Bildu, i per manifestar-ho i estendre-ho fa el que està a les seves mans, des de declaracions gruixudes fins a escalfar l'ambient de la manifestació que ahir mateix van convocar les víctimes d'ETA a Madrid per al pròxim cap de setmana. Mentrestant, el govern del PSOE, que va instar el Suprem a la il·legalització de les llistes en primera instància, negava pressions al TC i, de passada, no posava en risc la seva aliança amb el PNB.

Esperanza Aguirre, candidata a la comunitat de Madrid, va demanar "que ningú s'enganyi, si ETA torna a les institucions és perquè així ho han volgut els socialistes". Durant un acte electoral va tenir "un record molt especial" per a les víctimes, els policies que busquen proves del vincle entre ETA i els abertzales i els regidors del PP que seuen "al costat dels que els persegueixen i assassinen".

El vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, va retreure als magistrats del TC que "amb escolta i un bon sou és molt fàcil dir que Batasuna es presenti i quedar de demòcrata mundial". L'eurodiputat del PP Carlos Iturgaiz va anar més enllà i va dir que era "un dia negre" per a l'Estat, perquè "gràcies a Zapatero, els nazis de la màfia d'ETA arribaran als ajuntaments per reorganitzar-se".

Tots els missatges que va llançar ahir el partit de Mariano Rajoy anaven en el mateix sentit, però els seus van ser els menys incisius. Es va limitar a repetir els arguments del Suprem contra Bildu i a dir que el que havia passat era un "pas enrere en la lluita antiterrorista". També va seguir demanant al govern espanyol que posi els instruments "que té a la seva disposició" per evitar que Bildu arribi a les eleccions.

I per l'eurodiputat Jaime Mayor Oreja la presència de Bildu és "la irrupció d'ETA als ajuntaments" i "ho canvia tot" en la relació PSOE-PP que sustenta el govern basc. Va avançar que anirà a la manifestació.

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es va limitar a dir que seguiria treballant per la fi d'ETA. Va deixar sol el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, que havia afirmat que veure pressions en la decisió del TC "no és un rumor, és una autèntica insídia". En canvi, en aquest assumpte el portaveu de Bildu, Pello Urízar, coincideix amb el PP. Va mostrar-se convençut de les pressions, perquè a l'Estat "la divisió de poders no és real".

stats