CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Crònica 09/02/2012

La dreta religiosa frena Romney

Al candidat republicà favorit, Mitt Romney, se li complica la cursa cap a la nominació. El sorprenent triple triomf de l'exsenador Rick Santorum en les tres primàries de dimarts el debilita.

Núria Ferragutcasas
3 min
UNA VICTÒRIA TREBALLADA
 Rick Santorum va fer  una campanya intensiva  Per a aquesta cita en estats tradicionalment més conservadors.

WASHINGTONRick Santorum va donar les gràcies a Déu i a la seva família per la miraculosa victòria en les primàries de Missouri i als caucus de Minnesota i Colorado. Els votants més conservadors, seduïts per la seva profunda religiositat i defensa acèrrima de la família tradicional, van fer possible dimarts un espectacular hat trick que ha revitalitzat la campanya de l'exsenador de Pennsilvània i complica la cursa del candidat favorit, Mitt Romney.

"El moviment conservador segueix viu", va proclamar Santorum després dels inesperats resultats: "No és només una victòria per a nosaltres, sinó per a tots els conservadors i seguidors del Tea Party". L'exsenador necessitava guanyar per demostrar que la seva candidatura no estava acabada. Les últimes setmanes havia rebut pressions perquè es retirés de la cursa i ajudés a agrupar el vot més dretà darrere de Newt Gingrich, exlíder de la cambra baixa. El triple triomf suposa un gir per a les possibilitats de Santorum, que es va presentar davant els seus partidaris reunits a St. Charles, Missouri, com l'únic candidat capaç de derrotar el president Barack Obama. "No vull ser l'alternativa conservadora a Mitt Romney", va advertir. "Vull ser l'alternativa conservadora a Barack Obama".

A falta de diners, estratègia

Aquest nét d'immigrants italians, vestit amb armilles de punt de tots colors i armat d'ideals conservadors, no s'ha cansat de recórrer el país i picar a portes per manifestar que els diners no ho són tot. Davant els pocs recursos econòmics de la seva campanya, Santorum va renunciar a les primàries de Florida i Nevada per concentrar-se en els estats de Missouri, Minnesota i Colorado. Una estratègia d'èxit que ja va utilitzar a Iowa, on va guanyar per 34 vots sobre Romney.

Aquest cop els resultats han estat millors. A Missouri, Santorum va rebre un 55% dels vots, ja que davant l'absència per motius burocràtics de Gingrich va aglutinar l'electorat conservador. A Minnesota va aconseguir un 45% dels vots, Ron Paul va quedar segon amb un 27% i Romney i Gingrich van obtenir un 17% i un 11%, respectivament. El suport de l'exgovernador de l'estat Tim Pawlenty a Romney no va aturar la candidatura de Santorum, gràcies a l'ajuda dels votants evangèlics.

Romney ha encaixat dues derrotes dures, però la pitjor i més perjudicial ha estat de Colorado, on el 2008 va guanyar amb un 60% dels vots. Aquest any només hi ha obtingut un 35%, cinc punts menys que Santorum. Aquests nous resultats obren altre cop la capsa de Pandora per a Romney. L'exgovernador de Massachusetts és incapaç de captar els votants conservadors, que no es fien del seu perfil moderat i la seva fe mormona i per això molts dubten que pugui unir el partit de cara les presidencials.

Calendari favorable a Romney

Romney, però, espera recuperar un cop més el lideratge al caucus de Maine d'aquest cap de setmana i a les primàries d'Arizona i Michigan del 28 de febrer, com va fer a Florida i a Nevada després de la contundent derrota contra Gingrich a Carolina del Sud.

Per la seva banda, Santorum espera convèncer els republicans situats més a la dreta que ell i no Gingrich és l'únic candidat conservador que pot guanyar les primàries. No serà fàcil, ja que l'exlíder de la Cambra de Representants podria recuperar posicions durant el Superdimarts del 6 de març, quan es faran primàries en deu estats, entre els quals Geòrgia i Tennessee, que li són favorables.

Mentrestant, a la Casa Blanca es delecten amb la batalla incerta, negativa i interminable dels republicans. Es tracta d'una situació que debilita cada cop més el favorit per acabar sent el rival d'Obama, Mitt Romney.

stats