EL RISC DELS ESTUPEFAENTS
Crònica 08/04/2011

El perill de les drogues de disseny

Les drogues de disseny només representen l'1% del consum de substàncies estupefaents a Espanya. Malgrat que el percentatge és baix, les autoritats alerten que tenen encara més risc per a la salut.

Marta Català
2 min
En Jordi té 26 anys i amb 17 va començar a drogar-se. Els caps de setmana pren drogues de disseny i vol deixar-ho.

Barcelona.Píndoles, pots de droga líquida i substàncies que sota prescripció mèdica tenen efectes terapèutics però que consumides sense control poden ser letals. Aquest és el perfil de les noves drogues emergents, anomenades vulgarment de disseny, i que ja representen l'1% del consum de drogues a Espanya, segons dades facilitades ahir pel Pla Nacional de Drogues estatal. Una realitat incipient que creix i preocupa. I és que el 5% de les urgències mèdiques relacionades amb el consum de substàncies estupefaents als hospitals espanyols són per drogues de disseny.

"Demanem que abans de prendre cap droga, els joves sàpiguen què s'estan prenent", explica Núria Calçada, coordinadora d'Energy Control, una entitat que assessora els joves a les nits. La responsable de drogues de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Teresa Brugal, afirma que tot i que les drogues de disseny són les que creen més alarma, són les minoritàries: "La gran majoria consumeix alcohol, cocaïna, heroïna i cànnabis i això es nota en les urgències que tenim a l'any". En aquest sentit els responsables del Pla Nacional de Drogues van anunciar ahir que avançarà la prevenció del consum d'alcohol a les escoles de primària en nens de 9 i 10 anys perquè el consum cada vegada es fa més d'hora. Brugal també adverteix que les drogues químiques tenen un públic més jove i que ja representen un 5% de les urgències per consum de substàncies estupefaents. De moment, la majoria d'urgències l'any passat es van produir per problemes amb la cocaïna, l'heroïna, el cànnabis i l'alcohol.

El cap de la unitat central d'estupefaents dels Mossos d'Esquadra, Francesc Almagro, alerta del perill de barrejar drogues: "Es fan servir productes no controlats i poden fer més mal", va explicar. Almagro diu que a gran escala es desarticulen xarxes de cocaïna i heroïna i que les drogues de disseny "es venen a col·lectius adolescents i no més enllà". Segons Energy Control, les drogues es divideixen en depressores (ketamina, alcohol, haixix o tranquil·lizants), estimulants (cocaïna o speed ) i psicodèliques.

En Jordi, de 26 anys, és un dels joves que està enganxat a les drogues de síntesi. Treballa de pintor i es gasta el seu sou en les festes del cap de setmana. Ara demana ajuda per desenganxar-se. Una de les entitats que treballa amb els drogodependents és l'Associació Projecte Home: "Els traficants són llestos i anomenen èxtasi una droga molt perjudicial", assenyala Oriol Esculies, director de l'entitat, que cada cop té més peticions d'ajuda per part de drogoaddictes.

stats