Crònica 08/12/2011

Els dubtes alemanys sobre la cimera enfilen la prima de risc

T.g.
2 min
Un inversor observa l'evolució dels valors de l'Íbex a la Borsa de Madrid.

BARCELONA.Després de dies de relaxament als mercats, tot anava bé ahir fins que a primera hora de la tarda van tornar els nervis. La prima de risc espanyola (el diferencial del bo a 10 anys respecte de l'alemany) es mantenia estabilitzada en els 300 punts bàsics quan van aparèixer diverses declaracions des d'Alemanya que posaven en dubte l'efectivitat de la cimera europea que comença demà.

Aquestes discrepàncies amb la posició francesa van ser suficients per provocar un increment de la prima fins als 330 punts (la rendibilitat del deute espanyol va pujar 21 centèsims, fins al 5,3%), amb una punta en els 342,6 punts. Aquesta evolució va ser paral·lela en altres països europeus. En el cas italià, la prima va repuntar fins als 389 punts. En canvi, la prima portuguesa va baixar 63 punts bàsics després de col·locar 1.000 milions d'euros al tipus d'interès més baix des de l'agost. També Alemanya va realitzar subhasta de deute per valor de 4.090 milions a cinc anys i, a diferència de l'última, de finals de novembre, va aconseguir cobrir-la sencera a un tipus de l'1,11%.

A més, van començar a circular notícies sobre l'aprovació d'un impost sobre transaccions financeres a la cimera i comentaris sobre el fons de rescat. I per si fos poc, va transcendir que la patronal bancària europea EBA farà públics els requeriments finals de capital per als bancs sistèmics europeus. Això va fer baixar les borses, en especial els valors bancaris.

S&P amenaça bancs i la UE

En aquest context, i un dia abans de la cimera, l'agència de qualificació Standard & Poor's (S&P) va donar a conèixer que estudia rebaixar la nota dels bancs europeus, especialment la dels francesos. Els principals afectats podrien ser BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole i Société Générale.

La mateixa agència també va repetir l'amenaça de rebaixar la qualificació a llarg termini d'alguns països europeus, fins i tot de la mateixa Unió Europea (UE).

stats