CRISI DEL DEUTE
Crònica 07/03/2012

Els dubtes del rescat de Grècia enfonsen les borses

Les dificultats per tancar l'acord amb els bancs per al segon rescat de Grècia van fer caure ahir les borses europees. Els experts alerten que una fallida desordenada del país faria inevitable el rescat d'Espanya.

Laia Forès
2 min
JORNADA NEGRA Les borses van partir ahir pels dubtes que torna a generar Grècia. A la imatge, la borsa  a Varsòvia.

BRUSSEL·LESGrècia torna a estar a un pas de la fallida, fet que va provocar ahir una onada de pànic als mercats. El segon rescat del país, ja pactat pels països de la zona euro, està pràcticament tancat, però queda un detall pendent: l'acord amb els bancs. La idea és que el sector privat perdoni a Grècia almenys un 53% del deute del país mitjançant un intercanvi de bons, però acceptar o no la quitança és voluntari per a les entitats bancàries implicades. Fa mesos que es negocia, però a hores d'ara una majoria de creditors privats encara no han acceptat el tracte. El temps s'esgota -el termini per arribar a un acord s'acaba demà- i Europa tremola pensant en les conseqüències que tindria per a l'euro una fallida del país hel·lè.

Les autoritats hel·lenes volen que la participació dels bancs en la quitança sigui almenys del 90% i suposi un estalvi per a Atenes de 100.000 milions d'euros, que se sumarien als 130.000 milions del rescat que aporten els socis de l'euro en forma de crèdits. Però es calcula que amb un 75% també n'hi hauria prou. Ara bé, el govern grec ha d'aconseguir que una tercera part dels creditors acceptin perdonar una part del deute, cosa que no sembla tan fàcil. Ahir ja havien donat el sí les principals entitats financeres, com Deutsche Bank, BNP Paribas i Allianz, però junts no sumaven ni la meitat dels creditors, atès que bona part del deute grec està en mans de diferents fons d'inversió.

Augment de la prima de risc

Els dubtes sobre la capacitat d'Atenes per tancar un acord amb els bancs va enfonsar les borses europees. L'Íbex-35 va tancar ahir amb una caiguda del 3,39%, el retrocés més important dels últims tres mesos. Però no va ser la única: Frankfurt va caure un 3,1%, Milà un 3,4%, i París va tancar amb un retrocés del 3,3%. La prima de risc espanyola, que mesura el diferencial entre la rendibilitat del bo alemany a deu anys i l'espanyol, es va disparar fins a 337 punts bàsics i continuava per sobre de la italiana.

Si finalment no hi ha acord amb el sector privat, es podria activar una clàusula que obligaria els creditors, per llei, a acceptar el tracte. Però l'opció planteja molts dubtes i seria, de fet, un impagament per part de l'estat grec. El govern del país jugava ahir a la desesperada amb l'amenaça de no pagar els creditors que no acceptin perdonar una part del deute. Es calcula que les pèrdues del sector privat poden arribar al 75% del que van invertir.

Espanya, en risc

Segons un estudi de l'Institut Internacional de Finances (IIF), l'entitat que representa el sector privat en la quitança grega, una fallida del país costaria un bilió d'euros. L'estudi adverteix, a més a més, que l'onada expansiva de la fallida s'estendria a Espanya i a Itàlia, que necessitarien un rescat davant l'escalada de les seves primes de risc.

A tot això s'hi afegeix la situació econòmica de la UE, que se situa a un pas de la recessió. Eurostat, l'oficina d'estadístiques europees, va confirmar ahir que el creixement de l'últim trimestre del 2011 va ser negatiu tant a la zona euro com a la UE. En els dos casos es va registrar una caiguda del 0,3% del producte interior brut (PIB).

stats