Debat republicà
Crònica 03/07/2011

Les dues cares d'ERC

2 min
Les dues cares d'ERC

El llançament ahir al migdia de la candidatura d'Oriol Junqueras a la presidència d'ERC amb vista al congrés de l'1 d'octubre va estar ben carregat de simbolisme: al peu de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, el probable nou líder es va presentar envoltat de les cares territorials que han fet menys amarga l'última ensulsiada dels republicans en les eleccions municipals, amb una proposta d'organigrama quasi paritària i que conté un pes creixent de la federació de Barcelona. Junqueras va posar nom a tot plegat apel·lant al "treball d'equip", fent una crida a la suma de tots els militants i prioritzant una "obertura a la ciutadania" en temps d'indignació. L'alcalde de Sant Vicenç dels Horts no es va estalviar l'autocrítica: "El 22-M vam obtenir un resultat lluny de les nostres expectatives i jo em sento coresponsable del passat i del futur".

El nou pinyol de la direcció, amb Anna Simó (portaveu), Marta Rovira (secretària general) i Lluís Salvadó (secretari general adjunt), es va completar també presencialment a l'acte de les Quatre Columnes amb els vicesecretaris ja avançats per l'ARA: Jordi Solé (internacional i relacions institucionals), Ester Capella (acció política), Eduard López (territori i acció interna) i Oriol Amorós (comunicació i estratègia), i també amb d'altres que estaran a l'executiva, com Ricard Martínez. Ell serà un dels 16 secretaris nacionals en un quart nivell, en el qual tindran presència assegurada Guillem Clapés, Marc Sanglas i Carles Bassaganya, i en què Junqueras vol equilibrar representants sectorials i territorials amb una forta entrada de gent jove i nova, com ara el pratenc Lluís Pérez. Llevat dels partidaris del secretari general del partit, Joan Ridao, totes les famílies d'ERC seran a la direcció.

Ridao, sense càrrec en la nova direcció ni espai a Madrid si Junqueras troba un relleu amb garanties, no ha trobat l'espai. "Cada cosa al seu temps", va apuntar sobre el seu futur Junqueras. De fet, malgrat que només falten vuit mesos per a les generals, la llista independentista és una incògnita. Ahir, al centre de la ciutat, Solidaritat va fer el seu primer consell nacional (el presidirà Albert Pereira, exmembre d'ERC i Reagrupament) sense ensurts i amb el missatge que si hi ha algun lloc on l'independentisme no pot anar dividit és a les Corts. "Cal sumar i ser generosos perquè és el que ha funcionat a tot arreu, a Euskadi, Escòcia i Flandes", va apuntar el secretari general de SI, Uriel Bertran, que insisteix a fer una Bildu catalana.

stats