Crònica 11/03/2011

"Si amb una ecografia tens la resposta, no demanis un TAC"

L.b.
2 min
A més del Clínic, altres hospitals com la Vall d'Hebron també s'han reunit amb els treballadors.

BARCELONA.Els gerents dels grans hospitals catalans ja han començat a traslladar als treballadors les mesures del conseller de Salut per contenir la despesa sanitària: disminució de l'activitat i reducció d'un 2% de les tarifes que es paga als hospitals pels seus serveis. Les mesures del pla de sostenibilitat també passen per millorar l'eficiència i augmentar la capacitat resolutiva dels professionals.

Així ho va traslladar ahir el nou director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Piqué, que va demanar un esforç a tots els professionals per introduir millores d'estalvi: "Si podeu obtenir la mateixa resposta amb un TAC que amb una ecografia, demaneu l'ecografia. Passa el mateix amb les analítiques, amb la puntualitat als quiròfans o amb petites mesures d'estalvi a l'administració". "Cada cop que millorem l'eficiència estarem salvant llocs de treball", va afegir Piqué. El nou conseller delegat va explicar algunes de les mesures d'estalvi, com la disminució de les segones visites als ambulatoris o la sinergia entre els instituts que formen el Clínic per acabar amb serveis duplicats.

Marina Geli es defensa

Totes aquestes mesures formen part d'un pla de xoc per contenir la despesa sanitària, que aquest any ja compta amb un pressupost de 850 milions d'euros menys. L'exconsellera de Salut Marina Geli va reivindicar ahir la seva gestió i va destacar que amb les mesures que ja va adoptar el seu departament l'any passat -reducció del 5% dels sous i disminució de la despesa farmacèutica- el govern de CiU ha pogut començar la legislatura amb un estalvi en Salut de 270 milions d'euros. És per això que considera que el pla de retallades del conseller respon més a criteris polítics.

Geli també ha explicat que ella va heretar de CiU un dèficit de 1.850 milions d'euros, més del doble que l'actual. L'exconsellera de Salut creu que les retallades que s'estan aplicant acabaran amb la pèrdua de llocs de treball perquè si no els "números no encaixen". Marina Geli també ha defensat el model de proximitat argumentant que Girona, que és la regió amb més hospitals comarcals, és també la que té menys despesa sanitària.

stats