DESENCÍS POLÍTIC
Crònica 25/05/2011

La crisi econòmica augmenta la percepció de corrupció a Europa

La societat europea arrossega una llarga fatiga contra els polítics. Un desencís marcat per la crisi però també per una percepció de corrupció que les institucions no solucionen, denuncia un informe.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La crisi econòmica augmenta la percepció de corrupció a Europa

BARCELONA.Gairebé ningú se'n salva, ni polítics, ni funcionaris, ni serveis de seguretat. La corrupció arrela per tots els òrgans governamentals d'Europa i les institucions no fan res per solucionar-ho. És el que es desprèn de l'últim informe de Transparència Internacional (TI), una organització que estableix cada any un barem de la transparència al món i que enguany torna a suspendre tot els països firmants del conveni contra el suborn de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). TI denuncia la falta de "compromís polític" de tots els països firmants.

Els partits polítics suspenen

La crisi econòmica, que s'allarga fa més de tres anys, ha fet créixer la percepció dels europeus pel que fa als casos de corrupció als seus països. De fet, tres de cada quatre enquestats consideren que hi ha més suborns ara que fa tres anys de les empreses a diferents òrgans de l'estat, i que les solucions dels governs per lluitar contra la corrupció no són efectives. Els més assenyalats són els partits polítics (79%), els funcionaris (62%) i els governs respectius (60%).

"El fet que la transacció de capital i diners no es gestionés amb una regulació adequada i controls ha contribuït a la crisi financera", deia ahir a l'ARA el director general adjunt de TI, Miklos Marschall, que també alertava de la "fatiga política", "l'apatia" que arrossega des de fa uns anys la societat europea i de la quals se n'aprofiten les polítiques d'extrema dreta de tot el territori.

Els estats de la Unió Europea més perjudicats són Grècia i Itàlia. Tots dos suspenen en l'índex de corrupció de l'ONG -que va de 0 a 10, de més a menys corrupció- un barem que es basa en el nombre d'expedients oberts per suborns de grans companyies a funcionaris públics en cada país, tenint en compte el volum de l'exportació. Grècia, amb un 3,5, és superada per països com el Brasil, el Salvador o la Xina. D'altra banda, Ruanda fins i tot millora la nota d'Itàlia (un 3,4).

Espanya entra en la mitjana

Dins d'aquesta amalgama, Espanya té un paper similar al de la resta de països de la UE, tot i estar en la posició 30 dins de l'índex de transparència (aprova amb un 6,1) . La majoria de denúncies que s'han abordat sobre casos de suborns són en l'àmbit local. TI destaca l'activisme per denunciar casos i el fet que alguns escàndols hagin arribat als tribunals.

stats