SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 08/04/2011

Els economistes veuen la situació a Catalunya pitjor que fa un any

Elena Freixa
2 min
Les expectatives dels economistes s'han tornat més pessimistes en l'últim trimestre.

Barcelona.Els economistes catalans han recaigut en el pessimisme durant el primer trimestre de l'any i, després de mesos esperançats per la percepció que la situació econòmica millorava, han tornat a repuntar les expectatives negatives. Segons l'enquesta del Col·legi d'Economistes de Catalunya, sis de cada deu experts consideren que la situació econòmica és pitjor ara que fa un any, i un 28% considera que s'ha entrat en una fase d'estancament. Només pel 9,6% restant dels economistes, el panorama és millor que el del febrer del 2010.

"Encara estem a la fase més dura de la crisi", va valorar el degà del Col·legi, Joan B. Casas, que va enumerar l'atur creixent, la feblesa del consum intern, la inflació derivada del preu del petroli i, en conseqüència, la pujada de tipus d'interès com els principals maldecaps dels enquestats. La millora del panorama econòmic, segons els economistes catalans, no es pot esperar fins a finals d'any.

Exigència a la banca

La falta de crèdit també és un problema omnipresent en les últimes enquestes entre economistes i el 60% consideren que la recent reestructuració del sistema financer al conjunt de l'Estat espanyol no facilitarà la resolució. "Com que el capital bàsic exigit a les entitats financeres és mes alt, és més difícil de complir i les du a reduir la seva activitat creditícia", va lamentar Casas.

El degà va llançar un retret al sistema financer, a qui va demanar que clarifiqui per quins paràmetres de risc es guia actualment a l'hora de donar crèdits. "Sembla que les activitats es paralitzen simplement perquè no estan per donar crèdits", va criticar. Casas va recordar que la injecció de diners que el sistema financer va rebre per part del Banc Central Europeu (BCE) ha d'arribar al sistema productiu.

Malgrat tot, va convidar les empreses a mirar més enllà i a reduir la dependència bancària. Entre les possibilitats, va assenyalar que hi ha els fons de capital risc.

stats