PROTESTES A TAHRIR
Crònica 21/12/2011

Les egípcies surten al carrer contra la violència de l'exèrcit

Les egípcies van sortir ahir als carrers del Caire per dir prou a la violència de l'exèrcit contra els manifestants. La imatge d'una dona despullada i agredida a Tahrir ha posat en evidència el règim militar.

Ricard. G. Samaranch
2 min
Les egípcies surten al carrer contra la violència de l'exèrcit

EL CAIRENo van ser tantes com suggeria el pompós lema de la manifestació, "La marxa del milió de dones", però milers d'egípcies van fer sentir ahir la seva veu a la plaça Tahrir del Caire en un acte de protesta pels abusos soferts durant les últimes protestes, en què van demanar a la junta militar l'entrega immediata del poder a una autoritat civil.

"Que caigui, que caigui el govern militar" i "militars mentiders" són els lemes que es podien llegir als cartells que sostenien moltes de les manifestants. En bona part, la seva indignació era fruit d'una fotografia que dilluns va ser portada de nombrosos diaris egipcis, en què es veu un policia estirant pels cabells una manifestant, que és a terra amb la roba estripada i mostrant el sostenidor, mentre un altre agent li dóna una puntada de peu a l'estómac.

La imatge ha donat la volta al món, i fins i tot la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, la va qualificar ahir de "xocant" i de ser tota "una vergonya". "La sistemàtica degradació de les dones egípcies deshonra la revolució, l'Estat i els uniformes. No és pròpia d'un gran poble", va afegir. Després d'haver negat repetidament la utilització de la violència contra els activistes, la polseguera aixecada per la fotografia va forçar la cúpula militar a expressar en un comunicat que "lamenta profundament" les agressions i va mostrar el seu "total respecte" cap a la dona i el seu dret a participar en la vida política. A més, els militars van afirmar que castigaran els responsables dels maltractaments, una promesa de dubtosa credibilitat atesos els precedents.

Guerra a la plaça i als mitjans

Durant la matinada d'ahir, les forces de seguretat egípcies van intentar un altre cop desallotjar la plaça Tahrir a bastonades i trets, deixant greument ferit un adolescent de 15 anys. Des de divendres, quan es va iniciar l'última onada de disturbis, ja hi ha confirmades 14 víctimes mortals, la majoria per ferides de bala. No obstant això, fonts de l'hospital de campanya situat a Tahrir eleven el balanç de víctimes a 18.

Tal com va passar dilluns, després de la infructuosa ofensiva nocturna, la policia militar es va replegar darrere dels dos murs de formigó que tallen l'accés al Parlament i al ministeri de l'Interior des de Tahrir, i la mítica plaça va recuperar la tranquil·litat. Tot i així, no hi ha treva a la batalla entre els joves revolucionaris i els militars. L'enfrontament no és només al carrer, sinó també als mitjans i a internet.

Durant els últims dies, la cúpula de l'exèrcit ha utilitzat els mitjans públics de comunicació, l'altaveu més poderós en un país amb una alta taxa d'analfabetisme, per embrutar la imatge dels activistes. Entre altres acusacions, la junta assegura que els revolucionaris pretenen "destruir l'Estat" i els acusa d'estar a sou de misterioses "mans estrangeres". Uns arguments ben coneguts extrets del manual polític de Hosni Mubàrak, el faraó destronat.

Malgrat això, tan important com la potència dels altaveus mediàtics és la força de les imatges. I almenys en l'últim assalt, els activistes han situat la junta contra les cordes. I és que l'honor de la dona és un assumpte sagrat en un país tan conservador com Egipte.

stats