CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 01/07/2011

Les llavors egípcies, sota sospita

Brussel·les assenyala ara un nou possible culpable del brot infecciós d' E. coli que ja ha causat la mort de 48 persones a Europa. Espanya apareix a la llista de països importadors de les llavors sospitoses.

Esther Moix
2 min
Les llavors egípcies, sota sospita

Brussel·les.Ahir la Comissió Europea va tornar a llençar la pedra i amagar la mà en assenyalar un nou possible origen del brot infecciós de la bactèria E. coli a Alemanya i França. Aquest cop li va tocar el rebre al sector agrícola egipci, que hauria exportat llavors sospitoses a set països europeus, inclòs Espanya. Una versió que, com ja resulta habitual després de l'experiència dels cogombres i la soja, s'ha fet pública ràpidament tot i no estar confirmada científicament.

"No hi ha E. coli a Espanya", deixava clar ahir el portaveu de Salut de la Comissió Europea, Frederic Vincent, per tranquil·litzar els consumidors després d'haver advertit que sis països europeus "podrien haver comprat llavors importades d'Egipte el 2009 o el 2010" que podrien "estar relacionades" amb el brot que ja ha provocat 48 morts a Europa.

L'avís el va difondre el Sistema d'Alerta Ràpida d'Aliments i Pinsos (RASFF) després que l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC) el posés sobre la pista amb la publicació d'un informe que assegura que el consum de llavors és el vehicle d'infecció sospitós en els brots d'Alemanya i França. La disparitat geogràfica dels casos s'explicaria perquè un lot de llavors de fenigrec -una planta farratgera d'origen asiàtic- importat el 2009 "podria estar relacionat" amb el brot de França, mentre que un altre lot del 2010 "té vinculacions" amb el cas alemany, segons l'informe. El que no explicaria aquesta teoria és el cas de Suècia, on no hi ha indicis de consum de les llavors.

Les autoritats sanitàries dels set països on s'haurien distribuït les llavors (Itàlia, Espanya, Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda i Àustria) ja investiguen algunes partides a l'atzar per descartar riscos. El ministeri de Salut espanyol va explicar ahir que està treballant per "trobar el camí que van seguir les llavors a Espanya". No obstant, Vincent va recalcar que "encara hi ha molta incertesa sobre si aquesta és realment la causa comuna de totes les infeccions, ja que encara no hi ha resultats bacteriològics positius".

stats