CRISI DEL DEUTE
Crònica 12/04/2012

Les eleccions del 6 de maig aboquen Grècia a la fragmentació política

El govern tecnòcrata de Lukàs Papadimos es retira deixant lligat el segon pla de rescat de Grècia. Les eleccions del 6 de maig mesuraran la factura que deixa l'austeritat als dos grans partits del país.

Cristina Mas
2 min
La vaga dels mariners va paralitzar ahir els ferris, en plenes vacances de la Pasqua grega.

BARCELONA.L'última vegada que els grecs van anar a votar, abans que la crisi del deute capgirés les seves vides, els dos principals partits del país van sumar gairebé el 80% de vots. Tornaran a les urnes el 6 de maig i, segons l'última enquesta, els conservadors de Nova Democràcia i els socialdemòcrates del Pasok no sumaran més del 33% dels sufragis. És la factura a les urnes del seu aval a l'austeritat exigida pels creditors internacionals.

El primer ministre del govern tecnòcrata, l'economista Lukàs Papadimos, va oficialitzar ahir la convocatòria electoral. L'executiu de concentració nacional, que tenia el suport dels dos grans partits, es retira després de cinc mesos al poder havent fet la feina: negociar el pla de rescat i la reestructuració del deute amb la banca privada.

Grècia viu la pitjor recessió econòmica de la seva història contemporània, amb nivells rècord d'atur i unes retallades en els serveis bàsics que han posat la seva població contra les cordes. Tots els analistes apunten que el sistema bipartidista no ho podrà resistir. "És molt difícil que els dos grans partits puguin renovar la coalició de govern i assegurar un executiu amb garanties d'estabilitat", apuntava ahir per telèfon Mikhalis Spourdalakis, professor de Ciència Política de la Universitat d'Atenes. "No es poden fer prediccions sobre el resultat, i només hi ha una cosa clara: que tindrem un Parlament amb una gran fragmentació política".

Els partits que s'han oposat a l'austeritat des de l'extrema esquerra o l'extrema dreta poden obtenir un resultat sense precedents. La cita electoral coincideix amb la primera volta de les eleccions franceses, però "el resultat grec serà molt més determinant per a l'estabilitat de la UE", opina el politòleg.

Nick Malkoutzis, sotsdirector del diari Kathimerini , destaca el nivell de participació que preveu l'enquesta encarregada pel seu mitjà: "Superarà el 80% perquè la gent està molt enfadada i vol castigar amb el vot els partits que els han arrossegat fins aquesta situació".

stats