CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 15/02/2012

Les empreses d'Urdangarin compartien local a la seu de Barcelona

J.r.
2 min
Urdangarin en una conferència sobre l'economia brasilera celebrada a Madrid el 2010.

MADRID.L'entramat societari que controlaven el gendre del rei Joan Carles, Iñaki Urdangarin, i el seu soci, Diego Torres, compartia local amb l'Instituto Nóos a Barcelona sense separacions per a cada una de les empreses. Això es desprèn de la declaració judicial de l'exsecretari de la fundació, Miguel Tejeiro.

Segons va explicar davant del jutge que instrueix el cas Palma Arena, de presumpta corrupció, l'espai que tenien a la capital catalana era "un local diàfan" en què "no hi havia manera de distingir quina part era d'una empresa i quina d'una altra". L'excomptable de diverses d'aquestes societats va explicar que hi havia dues taules de direcció, per a Urdangarin i Torres, i que hi treballaven una quinzena de persones, amb límits poc clars de qui pertanyia a cada lloc. Segons Tejeiro, els dos implicats decidien en última instància de quina companyia cobrava cada treballador. La Fiscalia Anticorrupció de les Illes Balears sosté que els imputats haurien muntat un "entramat societari" d'empreses fantasma per "apoderar-se" de recursos públics i privats que, presumptament, es derivaven a l'Instituto Nóos. Segons Tejeiro, en canvi, a les oficines que tenien a Sant Cugat del Vallès la diferenciació entre espais sí que existia.

Miguel Tejeiro va admetre davant del jutge de Palma que havia cobrat 14.000 euros per fer conferències al Illes Balears Forum i el València Summit, dels quals Nóos va rebre un total de 5,8 milions.

Investigació a Luxemburg

Segons una informació publicada pel diari El País , ara el jutge investigarà si la trama va desviar fons, en part públics, a l'estranger. Les informacions del rotatiu espanyol apunten a dos comptes bancaris al Crédit Agricole de Luxemburg. Citant fonts de la investigació, les acusacions apunten a la possibilitat que el duc de Palma i el seu soci haguessin tret d'Espanya 470.000 euros.

La Fiscalia, de moment, no té intenció de demanar la imputació de la infanta Cristina.

stats