Crònica 05/02/2012

Carreres amb més sortides

Sònia Sánchez
2 min
Les empreses on picar la porta

BARCELONAFer una carrera universitària encara és avui, tot i la crisi, una de les vies més segures per trobar feina. L'índex d'atur dels graduats i llicenciats universitaris és encara molt inferior a la mitjana: és del 7,6%, segons l'estudi Universitat i treball a Catalunya 2011 , elaborat per l'Agència de Qualitat Universitària. Amb tot, el mateix informe -que analitza la situació laboral de la població que va sortir de la universitat fa tres anys- detecta una davallada respecte a les tradicionals taxes d'ocupació altíssimes dels universitaris. És significatiu el cas d'arquitectura, que a l'informe 2004 tenia un índex d'inserció del 100% i el 2011 havia baixat al 84,21%. Però els percentatges més alts d'atur els tenen encara les carreres d'humanitats, amb taxes de fins al 20% en la d'història, per exemple. En l'altre extrem, les carreres amb més sortida laboral són les de ciències de la salut, amb un atur del 5,1%.

Medicina

La carrera més demandada tradicionalment pels estudiants de selectivitat -també a la prova del 2011- és, a més, la que té un índex d'inserció laboral més elevat, tot i que no s'ha escapat de la crisi. Del 99% d'inserció que tenia el 2004 ha passat al 96,75%, però es manté com la titulació amb més sortida. De fet, en alguns centres concrets com la Universitat Autònoma de Barcelona, el 99% dels alumnes que es graduen troben feina.

Odontologia

Ser dentista és també una bona opció si es vol tenir feina assegurada. De fet, té un índex d'inserció del 98,31%, superior al de medicina, però cal tenir en compte que només s'imparteix en dues universitats i que el nombre d'alumnes és més reduït.

Enginyeries

Les carreres tècniques són una altra branca amb molt bona sortida laboral. L'especificitat de les professions, moltes en sectors de molt futur, fa que arribin a un índex d'ocupació dels seus llicenciats del 96% en enginyeria de telecomunicacions i del 95% en enginyeria electrònica.

Mestre de primària

Dins de la branca de ciències socials, la diplomatura per a mestre d'educació primària encara té una sortida laboral del 94,9% dels seus alumnes. El 2004 era del 97,5%.

Infermeria

Tot i que també ha baixat, encara el 93,94% de les persones que es graduen en infermeria aconsegueixen una feina. Sobta, d'altra banda, la davallada d'ocupabilitat a la carrera de farmàcia, que el 2004 tenia un 96% d'inserció i que a l'estudi del 2011 havia baixat al 86,6%.

Biotecnologia

Els graus i llicenciatures de l'àrea de les ciències experimentals tenen un atur més elevat, tot i que no arriba als índexs de les carreres d'humanitats. Amb tot, alguns títols com biotecnologia, que només s'imparteix a la UAB, insereix el 93,7% d'alumnes.

Matemàtiques

Probablement pels pocs alumnes que l'escullen, l'índex d'inserció dels que estudien matemàtiques és del 93%, més que el 91% del 2004.

Direcció d'empreses

Administració i direcció d'empreses encara avui aconsegueix col·locar el 91,5% dels alumnes, tot i que el 2004 l'índex era del 95,4%.

stats