Crònica 07/07/2011

Una entitat sotmesa a la democràcia del 10%

J.r.
2 min
El president de la SGAE, Teddy Bautista, diumenge passat quan sortia de declarar davant de l'Audiència Nacional.

L'ARA consulta els portaveus de les dues candidatures que es van enfrontar dijous de la setmana passada, l'oficialista CPAC i l'alternativa DOM, i cap sap dir amb certesa quants socis de l'entitat van participar a les eleccions. Algú s'imagina que passés el mateix en unes eleccions al Parlament o al Congrés? La falta de resposta, una xifra que hauria de ser claríssima la mateixa nit electoral, s'explica per la complicadíssima arquitectura electoral que va dissenyar l'equip de Teddy Bautista i que dóna dret a vot amb prou feines al 10% dels 100.000 socis de la SGAE. El filtre és econòmic. A més, l'operació contra la presumpta xarxa de corrupció ha deixat els comicis en un segon pla. Aquestes són algunes de les claus.

Qui pot votar?

Aquest any podien fer-ho 8.271 socis dels més de 100.000 que té la Societat General d'Autors i Editors, 33.277 dels quals van rebre retribucions per les seves obres l'any passat. Aquests més de 8.000 socis eren els que superaven la clivella econòmica i de permanència que marquen els estatuts. Ara bé, la premissa democràticament acceptada d'una persona un vot aquí no serveix perquè, segons els ingressos tenen diversos vots. Això fa que els més de 8.000 socis cridats a les urnes es transformin en 70.191 sufragis.

Quin és el filtre econòmic?

Segons els responsables de l'entitat, la forquilla segons la recaptació, l'eina per poder anar a les urnes, és de 381 euros, 763 i 1.144, segons la categoria professional. Per la direcció de l'entitat, es tracta d'una quantitat raonable que permet donar més drets als socis que més aporten. Francisco Galindo, secretari general de la SGAE, va rebutjar que el filtre es pugui jutjar en clau d'eleccions parlamentàries.

Quants cops voten?

A banda de poder tenir més d'un vot, cada soci pot participar en més d'una categoria. La SGAE n'anomena col·legis electorals i n'hi ha quatre: gran dret (que agrupa autors literaris i d'obres dramàtiques i coreogràfiques); petit dret (autors d'obres musicals, ballets i obres d'extensió breu); obres audiovisuals (cinema, sèries, documentals), i el col·legi editorial, format per membres editors de l'entitat. D'aquests, el primer escull 7 membres, el segon 16, el tercer 7 i el quart 8.

Són llistes tancades?

No, de fet és un sistema de llistes obertes, en què cada elector pot votar qui vulgui. Per fer força i centralitzar el missatge, però, normalment s'agrupen en candidatures. Una persona que es presenti sola necessita 250 avals i una llista tancada, 500. Una portaveu de la candidatura alternativa afirmava a l'ARA que els problemes per accedir al cens han fet que, en categories com la de gran dret, hagin optat per concórrer de manera individual.

Quin tipus de vot hi ha?

Com en qualsevol procés d'aquest tipus, el presencial i el vot per correu. Ara bé, es complica amb una tercera possibilitat: el vot delegat.

S'elegeix el president?

No, els 38 membres de la junta directiva (ara tots de la CPAC i de la llista dels editors musicals) són els encarregats de proclamar-lo. Teddy Bautista difícilment seguirà al càrrec.

stats