EL DÈFICIT DE LA GENERALITAT
Crònica 09/02/2011

Les entitats públiques s'han duplicat en els últims quatre anys

La Cambra creu que les empreses públiques i les subvencions són les principals partides que es poden reduir per retallar 4.400 milions d'euros i aconseguir l'objectiu de dèficit de l'1,3% per a aquest any.

àlex Font Manté
2 min
Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç, creu que sovint s'han creat entitats  sense gran utilitat i que només són "gestors de la despesa" del Govern.

BarcelonaLa Cambra de Comerç va fer arribar ahir a la Generalitat la seva proposta per reduir el dèficit en els propers pressupostos. L'organisme presidit per Miquel Valls considera que durant l'última legislatura el Govern va ser massa generós en algunes partides i ara proposa retallar-les.

Entre 2006 i 2010 el nombre d'empreses públiques es va duplicar i va saltar de 108 a 224. Paral·lelament, el nombre de treballadors públics (sumant els de la Generalitat i els de les empreses públiques) va créixer un 20% fins a superar les 226.000 persones. Per aquest motiu, les despeses de personal es van disparar un 50% fins als 10.100 milions d'euros.

Les empreses públiques ocupen actualment un 42% dels treballadors públics i un 56% de la despesa de la Generalitat. Segons la Cambra de Comerç, només reduint un 15% aquest subsector es podria rebaixar la despesa en 3.000 milions d'euros durant els propers tres anys. "Arriben temps difícils per al sector públic", va vaticinar ahir Miquel Valls. "Caldrà fer sacrificis, però així serem més eficients i àgils i, d'aquesta manera, l'administració podrà liderar el creixement econòmic".

Valls va dir que "sovint s'han creat miniestructures ineficients", en referència a les noves empreses públiques. "Són entitats massa petites que estan participades per la Generalitat en més de dues terceres parts i que, per tant, són simples gestors de la despesa". El president de l'entitat va reclamar que es creïn mecanismes per avaluar l'efectivitat de les transferències.

Retallada

La Cambra de Comerç defensa que un 35% de la retallada que haurà de fer la Generalitat aquest any correspongui als béns i serveis, el 80% dels quals estan en mans d'entitats públiques. D'altra banda, un 30% de la reducció l'haurien d'assumir les transferències corrents. Durant els últims quatre anys, els diners que la Generalitat va transferir a les empreses va créixer un 27% i les ajudes a les famílies un 19%, entre altres partides.

La tercera gran partida seria la dels ingressos. Segons les previsions, els ingressos en principi milloraran per la incipient recuperació econòmica (que comportarà un augment dels impostos recaptats) i per l'aplicació plena del model de finançament (el 2011 serà el primer any en què entrarà en vigor completament), sempre que l'Estat compleixi l'Estatut (incloent-hi els 759 milions d'euros que es deuen de la liquidació del pressupost del 2008 i que encara no s'han transferit).

La millora d'aquesta partida permetrà ingressar 900 milions més, un 18% dels 4.400 milions que calen per retallar el dèficit. Sigui com sigui, alguns ingressos es perdrien per la supressió de l'impost de successions que ja ha anunciat Artur Mas.

Congelar salaris

La proposta de la Cambra passa per reduir la despesa en personal. I això s'aconseguiria congelant els salaris dels treballadors públics i reemplaçant només el 10% dels treballadors que es jubilen, exceptuant els metges, els mestres i els mossos d'esquadra. L'última partida que la Cambra proposa retallar és la de les inversions, tot i que creu que ha de ser la que menys contribueixi a la reducció del dèficit.

stats