Crònica 29/02/2012

Les entitats socials reclamen 709 milions endarrerits

El conjunt d'administracions deu 899 milions d'euros a les entitats socials catalanes, 709 dels quals corresponen a la Generalitat. El tercer sector demana facilitats per al crèdit com a solució d'urgència.

Auri Garcia Morera
2 min
Xavier Puig, el president de la Confederació d'Associacions Empresarials, i Àngels Guiteras, la presidenta de la Taula d'Entitats, durant la roda de premsa d'ahir.

BARCELONA."Moltes entitats es troben en un carreró sense sortida", alertava ahir Xavier Puig, el president de la Confederació d'Associacions Empresarials del Tercer Sector Social. "Algunes ja han tancat i d'altres han cancel·lat programes o reduït plantilles", afegia Àngels Guiteras, la presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Els representants de les entitats socials catalanes van denunciar dimarts la difícil situació en què es troba el sector pels retards en els pagaments de les administracions. Segons els seus càlculs, el deute del conjunt d'administracions públiques amb les 7.508 entitats socials puja a 899,2 milions d'euros.

D'aquesta xifra, la major part correspon a la Generalitat, que els deu un total de 708,8 milions, amb els departaments de Justícia i Salut assenyalats com els que paguen amb més retard. Els segueixen el de Benestar Social i Família, el d'Empresa i Ocupació i el d'Ensenyament. Les entitats també tenen pendents 157,2 milions dels ajuntaments i 33,2 milions de l'Estat.

Exigeixen solucions a Mas-Colell

El deute amb les entitats socials és la suma de pagaments endarrerits corresponents a contractes, convenis i subvencions, i aquesta tercera modalitat és la que té més pes en la relació econòmica entre administracions i entitats. Segons l'Anuari del Tercer Sector Social del 2009, representen el 65,6% del finançament públic, una circumstància que complica encara més la situació, ja que en el cas de les subvencions la llei no obliga a establir cap termini de pagament.

Les xifres presentades ahir per la Confederació i la Taula d'Entitats sorgeixen d'una enquesta feta a 245 entitats, que representen tan sols el 3% del total però que mouen el 20% del volum de recursos, cosa que els autors dels càlculs consideren que en garanteix la representativitat. Fonts del Govern consultades per l'ARA van declinar confirmar o desmentir les estimacions.

La Confederació i la Taula d'Entitats també denuncien que, com a conseqüència del deute, han hagut d'assumir un cost financer estimat d'almenys 100 milions, que equival a un 1,83% del seu pressupost total. "Les entitats es veuen obligades a destinar més recursos al finançament, uns recursos que deixen de destinar als seus programes socials", lamentava en la roda de premsa d'ahir Xavier Puig.

Àngels Guiteras va revelar que ja s'han adreçat per carta al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per demanar-li solucions al retard en els pagaments. Les entitats volen que el Govern i els ajuntaments estableixin una línia de pagament preferent i, com a solució d'urgència, que el departament d'Economia els faciliti línies de crèdit concertades amb entitats financeres. "Cal donar prioritat a les persones i a les polítiques socials", va demanar la presidenta de la Taula d'Entitats.

Més promeses incomplertes

Les entitats socials van denunciar ahir que la Generalitat ha incomplert la seva promesa de liquidar abans que acabés el 2011 els concerts als centres geriàtrics i de discapacitats concertats, als quals al setembre se'ls va comunicar que no cobrarien durant dos mesos, encara que, després de les protestes, l'ajornament es va reduir a mig mes. La partida en qüestió és una petita part dels 708,8 milions.

stats