COMENÇA LA FIRA DE LA CONSTRUCCIÓ
Crònica 16/05/2011

"És un error que l'administració faci retallades tan fortes"

Ajustos "El més fàcil és aturar la inversió, però això pot afectar altres reformes estructurals que s'han de fer" Fires a l'estranger "A més de a la Xina, estem a punt de tancar un Construmat al Brasil per al 2012"

Ignasi Pujol
3 min
Josep Miarnau preveu exportar l'activitat del saló a la Xina.

Josep Miarnau és el conseller delegat de Comsa Emte, el principal grup constructor de capital català. Avui comença el seu segon saló Construmat com a president. Organitzat per Fira de Barcelona, es tracta d'un dels salons de referència a Europa en l'àmbit de la construcció i la indústria auxiliar. Es calcula que fins dissabte passaran més de 150.000 persones pel recinte firal de la Gran Via. Hi haurà 1.318 empreses expositores de 28 països, el 2009 n'hi va haver 1.350.

Quines diferències hi ha entre la situació actual i la de fa dos anys?

És un saló diferent. El sector està pitjor que el 2009, és una realitat que no podem amagar. Però ara estem més preparats. El Construmat de fa dos anys ens va agafar en més mal moment. El sector està en una situació complicada, però oferim un saló més ben enfocat i més complet.

Què ha passat en aquests dos anys?

Que el sector immobiliari ha arribat -confio- a tocar fons, molt tocat per la situació financera, bàsicament a Espanya. L'edificació representa dos terços del sector de la construcció. L'obra civil havia aguantat bastant bé fins a finals del 2010, però la realitat financera de les administracions fa que totes estiguin reduint molt dràsticament la inversió.

Què li semblen les retallades en infraestructures?

Puc entendre un cert ajust de la inversió, però és erroni fer retallades tan fortes. El sector queda en una situació difícil. La inversió té un efecte multiplicador sobre l'economia. El més fàcil és aturar la inversió, però això pot afectar altres reformes estructurals que s'han de fer.

Per exemple?

(Riu) Com a president de Construmat no voldria comentar-ho.

Com arriben les empreses del saló a aquesta edició de Construmat?

Moltes ja han fet la seva reestructuració, altres s'han quedat pel camí. Però la resta tenen ja un full de ruta per intentar sortir de la crisi.

Com?

Els eixos del saló són: internacionalització, sostenibilitat, innovació i rehabilitació d'habitatges.

Abans de la crisi poques empreses tenien presència a l'exterior.

El sector té molt de recorregut. Ha viscut una gran expansió en els últims quinze anys i està molt ben preparat. Les empreses que ja han sortit a l'estranger tenen molt de guanyat, perquè sortir fora no és una feina fàcil. Per a les que no ho hagin fet, ara és un bon moment. Tenim capacitat tècnica, productiva i possibilitat d'oferir bons preus, ja que ha baixat el mercat domèstic.

A quins mercats?

Espanya té opció d'oferir un bon producte als mercats mediterranis. En aquest sentit, és una llàstima el rebombori als països del nord de l'Àfrica. També hem de confiar molt en països motor o amb ascendència a Espanya com el Brasil, Xile, Colòmbia i Veneçuela. I, per què no, hem de mirar a Europa també. I ara enfoquem també els mercats asiàtics, com es demostra amb Construmat a la Xina el 2012.

Per què heu triat la Xina?

Hem lligat una línia estratègica de Fira de Barcelona, l'aposta per la internacionalització, i una necessitat de Construmat. Fins ara portàvem prescriptors internacionals aquí perquè coneguessin el nostre producte, però avui dia el que el nostre expositor vol és que fem un pas més, que siguem més valents i anem a l'exterior a vendre. La idea és associar-nos amb els líders de cada país i idear àrees expositives conjuntes. Construmat és una marca important i podem aglutinar una oferta local.

Arribaran a més acords?

Estem a punt de tancar un Construmat al Brasil, que se celebraria probablement l'any que ve.

El fabricant de motos Ossa ha amenaçat de marxar de Catalunya si la Generalitat no li facilita avals. No podrien haver fet el mateix, els constructors?

Al sector industrial se l'ha cuidat poc i ha estat desprestigiat en ocasions. Però és veritat que certes ajudes excepcionals que es fan a empreses amb una marca forta poden donar peu a comparacions.

Fa anys que les entitats empresarials diuen que calen més compres i fusions. La crisi ha ajudat?

No s'han fet prou operacions. Però és que no surten bé, si es forcen. No es pot fer com amb les caixes d'estalvis. S'ha de facilitar que es puguin fer, però també cal impulsar accions comercials o compres conjuntes.

Segueixen les constructores amb problemes d'accés al crèdit?

Els problemes de finançament tenen un doble efecte: afecten l'empresa i el mercat. És bàsic que s'assoleixi l'obertura del crèdit.

En aquest sentit, el procés de reordenació bancària els beneficiarà?

Confiem que sí. Hi ha estoc d'habitatge que s'ha d'anar absorbint i, de fet, ja s'està fent. A les ubicacions prime el mercat s'ha de recuperar de manera immediata.

stats