CRÍTIQUES AL MINISTRE DE DEFENSA
Crònica 01/02/2011

Els escàndols erosionen el crèdit de l'exèrcit alemany

Alemanya es pregunta què passa amb les seves tropes. Al seu vaixell escola es registren morts i borratxeres, mentre a l'Afganistan s'han ocultat altres morts i la misteriosa acció d'obrir correu als soldats.

Isaac Lluch
2 min
El capità del vaixell escola Gorch Fock , Norbert Schatz, ha estat cessat pel ministre alemany de Defensa després dels fets polèmics.

Corresponsal a berlínExcessos d'alcohol, jocs mortals amb armes, errors greus d'oficials. La confiança de la societat alemanya en el seu exèrcit, la Bundeswehr, s'ha esquerdat així que s'han descobert fets cada cop més vergonyosos al voltant de les seves tropes. El fins ara intocable ministre alemany de Defensa, Karl-Theodor zu Guttenberg, de qui es remarca la seva ambició per arribar a la cancelleria, està a l'ull de la crítica.

La setmana passada el comissari parlamentari de l'exèrcit alemany, Hellmut Königshaus, va presentar l'informe anual de la seva oficina: els errors i involucions de les tropes s'acumulen, per bé que no s'hi citen detalls escandalosos que han transcendit a la premsa. Oficialment, sobretot es lamenta el dèficit de bons líders a les forces armades, però mentre Guttenberg i Königshaus s'afanyen a remarcar que els principis de l'exèrcit no corren perill, l'opinió pública conclou que els últims escàndols no són propis d'un exèrcit modern.

Guttenberg s'ha d'enfrontar ara a la reforma d'estructures de l'aparell militar que han afavorit l'ocultació d'incidents que resultaven incòmodes. El ministre de Defensa ha reaccionat agressivament cessant -abans de concloure cap investigació- el capità del Gorch Fock , on el novembre passat va morir una recluta en ser forçada a pujar en un dels pals. Aquesta és la sisena mort en dotze anys a bord del llegendari vaixell escola de la marina alemanya.

Ritus d'escàndol

Aquesta setmana s'han de saber els primers resultats de les investigacions a bord del Gorch Fock , que ahir va emprendre camí de tornada des de l'Argentina. Diversos soldats han denunciat una sèrie d'escandalosos ritus a bord: proves per als novells consistents en beure alcohol i menjar fetge de porc cru fins a vomitar o fer passar un raspall elèctric -que serveix per netejar la coberta del vaixell- per les natges nues dels soldats, o altres intimidacions i humiliacions sexuals.

Un altre front obert amb escàndol va ser la mort al desembre d'un soldat alemany a l'Afganistan. Inicialment es va informar que va morir netejant la seva arma, però les investigacions han resolt que va perdre la vida jugant armat amb un company. També es va ocultar la sistemàtica obertura de cartes que els soldats d'una base afganesa enviaven a Alemanya. Aquests misteriosos incidents i el motí d'un buc a l'Atlàntic podrien no tenir gaire en comú, però tot plegat desacredita la Bundeswehr i causa maldecaps al ministre estrella d'Alemanya.

stats