GUERRA A LÍBIA
Crònica 01/09/2011

El fill escollit de Gaddafi insta els lleials a aguantar

Els gaddafistes no es volen rendir. Ahir, el fill escollit del dictador, Saïf al-Islam, va instar els seus fidels a resistir. Mentrestant, els rebels preparen la transició i no volen els Cascos Blaus a Líbia.

Ariadna Matamoros
3 min
Una fi de ramadà amb regust de guerra Ciutadans libis celebrant la festivitat d'Aid al-Fitr, que marca el final del mes de Ramadà, a la ciutat de Zaouia, a 40 quilòmetres a l'oest de Trípoli. El govern interí vol convocar eleccions al país sota l'observació de l'ONU d'aquí 18 mesos.

Barcelona.El fill escollit de Gaddafi, Saïf al-Islam, va instar ahir els fidels del règim a continuar amb la resistència i a dur a terme una guerra de desgast contra els rebels i les forces de l'OTAN. "Us assegurem que continuem aquí, preparats i en bona forma. La resistència continua i la victòria és a prop", va dir Saïf al-Islam en un comunicat difós a través de la televisió per satèl·lit Al-Rai. El fill del dictador va afirmar que es troba en un barri de Trípoli i va esperonar els seus lleials a "alliberar la plaça Verda" -rebatejada pels rebels com la plaça dels Màrtirs- de les "rates" del Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia. També va advertir que en el règim hi ha 20.000 joves armats per combatre els insurgents que preparen l'ofensiva final als tres últims bastions del règim: Sirte, Beni Ualid i Sabha.

Primeres pistes del dictador

L'anunci de Saïf-al Islam contrastava amb el del seu germà Saadi, que ahir va dir a la televisió Al-Arabia que havia contactat amb el CNT, amb l'autorització del seu pare, per negociar el final del conflicte i evitar un bany de sang. Hores abans, l'agència AP afirmava que els rebels havien rebut una trucada de Saadi per negociar la seva pròpia rendició.

Pel que fa al dictador, The New York Times informava ahir que els rebels creuen que han arraconat Gaddafi a la ciutat de Bani Ualid. "Avui hem sabut que és a Bani Ualid", va dir Abdel Hafiz Ghoga, vicepresident del CNT, en una entrevista telefònica des de Bengasi. "Estem esperant per donar-li l'oportunitat de rendir-se", va afegir.

L'endemà que els rebels donessin fins dissabte a les forces gaddafistes per rendir-se, i abans del missatge de Saïf al-Islam, els combatents fidels al règim ja van rebutjar aquest ultimàtum. El portaveu de Gaddafi, Moussa Ibrahim, va dir ahir en declaracions a l'agència AP que "cap nació honorable acceptaria un ultimàtum d'un grup de gàngsters armats". Dimarts, el ministre d'Afers Exteriors de Gaddafi, Abdelati Obeidi, va ser detingut a l'oest de Trípoli, segons Reuters.

Res de militars sobre el terreny

Enmig d'aquest ambient de confusió, el govern de transició libi va rebutjar ahir qualsevol desplegament de forces internacionals al país després de la desfeta del règim de Muammar al-Gaddafi. Els líders del Consell Nacional de Transició, que s'esforcen per remuntar un país després de sis mesos de guerra i 42 anys de dictadura, estarien interessats a rebre ajuda de les Nacions Unides per formar un cos policial, però descarten el desplegament dels Cascos Blaus als carrers. "No esperem que ens demanin observadors militars sobre el terreny", va dir l'enviat especial de l'ONU a Líbia, Ian Martin, des de Nova York. "És evident que els libis volen evitar qualsevol tipus de desplegament militar de les Nacions Unides i d'altres països", va afegir.

A principis de setmana es va filtrar un informe intern de les Nacions Unides, publicat per la web Inner City Press -una pàgina informativa sobre les activitats de l'ONU-, que revelava que les Nacions Unides tenien previst enviar 200 observadors militars a la Líbia post-Gaddafi i 190 policies per ajudar el país en la seva reconstrucció. L'ambaixador de Líbia davant de l'ONU, Ibrahim Dabbashi, va justificar ahir el rebuig del CNT a un desplegament de tropes estrangeres perquè Líbia és un cas particular. "No és una guerra civil, ni un conflicte entre dos partits, és el poble defensant-se contra un dictador", va dir Dabbashi a la BBC. Mentrestant, els rebels continuen tenint el suport dels bombardejos de l'OTAN per dur a terme l'ofensiva final als últims focus de resistència si les negociacions per a la rendició dels lleials a Gaddafi finalment fracassen.

stats