ENTITATS FINANCERES
Crònica 23/08/2011

Els bancs espanyols utilitzen Miami com a porta d'accés als EUA

Els bancs espanyols fa anys que van veure que als Estats Units s'entra pel sud. Després del daltabaix financer al país, entitats com el Sabadell segueixen creixent comprant bancs intervinguts.

Ariadna Carbonell
2 min
El Sabadell va tancar divendres la quarta operació de compra d'una entitat de Florida en els últims cinc anys.

Barcelona.Florida i la seva llatina capital, Miami, són la porta d'entrada de les empreses i entitats financeres espanyoles als Estats Units i, d'allà, a molts països sud-americans. Entitats com el BBVA, el Sabadell, Popular o Caja Madrid fa temps que van veure oportunitats de negoci acompanyant les empreses espanyoles interessades en el mercat nord-americà i a l'inversa, és a dir, guiant les companyies dels EUA que volien posar un peu a Espanya. Posteriorment les entitats financeres van veure els beneficis de diversificar la seva activitat fora d'Espanya, actualment immersa en una profunda crisi econòmica. Ara també s'interessen per la banca minorista domèstica i per la gestió dels grans patrimonis del país.

Florida és la destinació principal de les adquisicions espanyoles, però no és l'única. En general, els estats del sud, d'influència llatina més clara, com ara Texas, Alabama, Arizona, Califòrnia, Nou Mèxic o Colorado, també compten amb una presència significativa de bancs i caixes procedents d'Espanya. El degoteig de compres d'entitats va anar creixent fins a l'esclat de la bombolla de les hipoteques subprime , i de fet, molts esperaven que la crisi financera permetés a la banca espanyola ampliar la seva presència a l'altra banda de l'Atlàntic. Però des d'aleshores les operacions s'han produït amb comptagotes, amb el BBVA i el Sabadell al capdavant del procés.

El banc presidit per Josep Oliu acaba d'anunciar la quarta operació corporativa a l'àrea de Florida en els últims cinc anys. Després de la compra de TransAtlantic Bank el 2007, d'apoderar-se del negoci de banca privada de BBVA el 2008 i d'adquirir Mellon United National Bank l'any passat, ara s'ha decidit per una entitat intervinguda, el Lydian Private Bank. Gràcies a això, el Sabadell ja és -per volum de dipòsits- el setè banc d'aquest estat americà.

Present a Florida des del 1993, on operava amb llicència pròpia, el Sabadell s'ha quedat ara els actius i alguns passius del Lydian. L'empresa catalana està resguardada per la fórmula de l'esquema de protecció d'actius, una solució segons la qual la Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC, l'equivalent nord-americà al FROB espanyol) assumirà el 80% de les pèrdues que puguin aflorar. Aquesta fórmula és la que les entitats interessades a comprar la CAM volen que assumeixi el Banc d'Espanya per protegir-los d'eventuals ensurts amagats en els seus comptes.

Més de cent opcions

La FDIC ha intervingut més de 100 entitats, petites i no tan petites, que poden despertar l'interès dels bancs espanyols. Però tot i estar pendents de les oportunitats que sorgeixin, les operacions no han acabat de produir-se. Amb la crisi, molts bancs d'arreu del món no es troben en la millor forma per pensar en adquisicions. A banda del Sabadell, només BBVA es va adjudicar Guaranty Financial, un grup amb 150 oficines a Texas i Califòrnia, amb un esquema similar al de Lydian per esquivar pèrdues.

El Santander no amaga que té ganes d'ampliar la seva presència als EUA, limitada al Sovereign Bank de Pennsilvània, al nord-est del país i lluny del públic llatí. L'entitat va adquirir el 100% del Sovereign el 2009, que aquell any va perdre 25 milions d'euros i el 2010 va guanyar 560 milions. Ara busca noves oportunitats.

stats