SALUT PÚBLICA
Crònica 05/08/2011

Un estudi diu que el Bicing salva 12 vides a l'any

Mònica L. Ferrado
2 min
Un usuari del servei de Bicing circula per un carril bici segregat de la ciutat de Barcelona.

A Barcelona, 25.000 persones fan servir cada dia el Bicing. I la seva salut és millor que la dels que no el fan servir, segons es conclou d'un estudi que avui publica el British Medical Journal , realitzat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL). Segons les projeccions que fan servir els epidemiòlegs i els seus càlculs proporcionals, entre els usuaris del Bicing hi ha 12 morts menys de les que hi hauria si no anessin a dues rodes cada dia.

Els investigadors, però, han tingut en compte que també estan exposats a riscos que augmenten la possibilitat de morir o patir malalties. "Els beneficis per a la salut de l'activitat física que es realitza quan es va en bicicleta per la ciutat resulten més grans que els riscos per la contaminació de l'aire i els accidents de trànsit", conclou David Rojas-Rueda, coordinador del projecte. És a dir, posat tot en una balança, l'exercici pesa més que els fums que s'hagi d'empassar el ciclista o les possibilitats d'accident.

L'estudi tan sols és una part del projecte que duu a terme el CREAL amb centres de Basilea, Copenhaguen, París, Praga i Varsòvia. Entre d'altres, s'espera comparar la salut dels ciclistes en diferents ciutats. En altres estudis, Rojas-Rueda ha comparat qui inhala més fums: qui va en cotxe o els ciclistes. "A dins del cotxe hi ha més contaminació, però en els ciclistes hi té més impacte perquè inhalen més aire", explica l'investigador.

Altres impactes

L'ús de la bicicleta com a vehicle també redueix les emissions de CO en més de 9.000 tones. Des del CREAL també s'han fet múltiples estudis que correlacionen els índex més grans de contaminació amb malalties com el càncer i, fins i tot, amb la salut dels nadons. La contaminació augmenta en un 5% el risc d'infart. "Les partícules són tan petites que aconsegueixen passar la barrera entre l'alvèol i la sang, i produir un estrès oxidatiu a nivell cel·lular", explica Rojas-Rueda. Al mateix centre s'està mesurant l'impacte de la contaminació sobre els nens, en l'estudi INMA.

stats