PROTESTES A VALÈNCIA LA RESSACA DELS INCIDENTS
Crònica 22/02/2012

Els estudiants valencians guanyen el carrer

Els estudiants de moment han guanyat el pols plantejat a les autoritats policials. Milers de persones van sortir ahir al carrer a València per donar-los suport en una manifestació sense incidents.

Salvador Almenar
3 min
LLIBRES CONTRA PORRES Els estudiants aixecaven llibres en senyal de protesta pels incidents.

VALÈNCIA.La desproporcionada actuació de dilluns de la Policia Nacional contra els estudiants valencians va motivar que ahir més de 5.000 persones sortissin al carrer per condemnar la brutalitat de les càrregues policials. Estudiants de l'Institut Lluís Vives i d'altres centres de secundària -així com alumnes universitaris- van recórrer durant tota la tarda els principals carrers de València per exigir la dimissió de la delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León, i la posada en llibertat dels detinguts, a més de reivindicar el seu dret a protestar contra les retallades de la Generalitat Valenciana en educació. La policia local va controlar la marxa. En aquesta ocasió no va haver-hi agents antiavalots, protagonistes de les escenes del dia anterior.

València va passar, en només 24 hores de diferència, de viure en un estat policial a comprovar com els estudiants feien seu el carrer. La victòria dels alumnes va començar a forjar-se a primera hora de la tarda, quan els estudiants esperaven, a les portes de l'Institut Lluís Vives, els seus companys universitaris. Minuts després, prop de 1.000 persones -després se n'hi van sumar més- van baixar juntes pel carrer Colom al crit de "Tots som del Lluís Vives". En aquest moment es va viure una de les escenes més emotives. Els concentrats a les portes de l'institut i els universitaris es van fondre en un aplaudiment mutu que va desembocar en un altre gest bonic. Durant diversos minuts van retrunyir al centre de la ciutat els crits d'"Aquestes són les nostres armes" mentre milers d'estudiants apuntaven amb els seus llibres cap al cel.

Un altre dels lemes més corejats del dia va ser "Menys policia i més educació". Els manifestants, però, no van trobar a qui dirigir-los, atès que la policia va evitar qualsevol incident. En jornades anteriors, la Delegació del govern central havia titllat les concentracions d'il·legals per justificar la presència policial. Sense haver canviat en res la manera d'actuar dels manifestants, la marxa d'ahir va semblar que ja no alterava l'ordre públic, malgrat tallar durant hores tot el centre de València.

Crits demanant dimissions

Amb la supervisió de la policia local, que els anava obrint pas, els manifestants van arribar fins a l'Ajuntament i més tard fins a la Delegació del govern central. Durant més d'una hora i davant la mirada de només una desena d'agents, els estudiants van demanar la dimissió de Sánchez de León. "No marxem si no dimiteix", van cantar davant de la Delegació del govern central. Només la notícia més esperada pels estudiants els va fer reprendre la marxa: els dotze detinguts havien estat posats en llibertat, tot i que amb càrrecs.

L'última parada prevista de la manifestació va ser a la seu del Partit Popular. En aquest punt de la ciutat, dues unitats antiavalots custodiaven l'edifici. Va ser allà on els estudiants van protestar més enèrgicament. "Això ens passa per un govern fatxa" i "València perd la paciència" van ser els dos lemes més repetits en un carrer Quart que es va quedar petit. Passades les vuit de la tarda encara es comptaven per milers els manifestants, que també van repetir càntics dedicats als escàndols de corrupció que esquitxen el PP. "No és un govern, és una màfia", cridaven davant la seu popular.

El que va començar sent una protesta per la falta de diners als col·legis per pagar la calefacció pot acabar passant més factura al govern d'Alberto Fabra del que s'esperava. Ahir els estudiants van guanyar el carrer. Semblen haver pres la capdavantera per arrossegar altres col·lectius disposats a mostrar el seu rebuig per les polítiques del PP. Els més joves s'han guanyat el respecte i l'admiració dels grans, tal com es va poder comprovar ahir. Al pas de la manifestació, molts ciutadans van sortir a les balconades per aplaudir i donar ànims als estudiants, i s'hi van sumar els conductors fent sonar els seus clàxons.

Malgrat haver guanyat la batalla, els estudiants no deixaran de lliurar la seva guerra particular contra la Generalitat Valenciana fins que no retiri el decret de retallades. Avui, a partir de les 6 de la tarda, hi ha convocada una gran manifestació unitària i el dia 29 s'ha convocat un dia de vaga a les universitats i els centres de secundària.

stats