EFECTES DE LA LLEI ANTITABAC
Crònica 27/02/2011

Les estufes també fumegen

Una de les conseqüències de la prohibició de fumar dins dels locals és la superpoblació de les terrasses, on s'han multiplicat les estufes. El seu impacte ambiental és molt gran, i la regulació és escassa.

Marta Bausells
3 min
Les estufes també fumegen

Barcelona.El raonament és lògic: els fumadors han de sortir a la terrassa, per tant, cal equipar aquest espai perquè s'hi sentin bé. Si el gremi hostaler ja es queixa de la baixada d'ingressos que patirà o que ja pateix per culpa de la llei del tabac, als propietaris només els faltaria perdre la clientela de les terrasses. Això, a l'hivern, s'evita combatent el fred, i la manera més ràpida i barata és fer-ho amb estufes de terrassa.

Com va transcendir a principis d'any, les vendes d'aquest tipus d'estufes es van multiplicar de manera espectacular després de l'entrada en vigor de la normativa. L'empresa Terramed, que s'especialitza en el condicionament de terrasses i espais oberts des de fa més de 15 anys, va notar un augment del 400% en les comandes els primers quatre dies de l'any. Els estocs de moltes d'aquestes empreses es van esgotar.

Ara bé, l'impacte mediambiental d'aquests aparells sembla que no s'ha tingut en compte. Des del Centre Experimental en Refrigeració i Climatització (CER&C) de la Universitat Politècnica de Catalunya han expressat la seva preocupació per l'energia que malbaraten.

Aquestes estufes tenen una potència d'uns 13 quilowatts -pot variar una mica a l'alça o a la baixa segons el model-, i la majoria funcionen amb bombones de butà. Si es té en compte la potència i l'energia que produeix el butà -i que cada bombona conté 12,5 kg de gas-, les estufes triguen 13 hores i 12 minuts a gastar-se. Així, un bar que faci servir les estufes 13 hores al dia les haurà de canviar cada dia, i si les fa servir 6 hores li duraran dos dies. Cada hora que funcionen emeten 2,86 quilograms de diòxid de carboni (vegeu figura).

"Entenem que és un contrasentit o una hipocresia parlar de limitar la velocitat i, en canvi, permetre aquesta proliferació al centre de la ciutat", diu Rafael Ruiz, director del CER&C, que considera "inconscient" que no s'hagi fet algun tipus de regulació a fons per minimitzar-ne el consum energètic.

Poca eficiència a l'hora d'escalfar

Les organitzacions ecologistes no s'han pronunciat oficialment sobre la qüestió, perquè encara no s'ha quantificat ni se n'ha estudiat l'impacte, però algunes s'han mostrat preocupades. Eloi Nolla, portaveu d'Ecologistes en Acció, opina que no té gaire sentit el malbaratament energètic tenint en compte la "falta d'eficiència dels aparells a l'aire lliure, ja que la calor que s'aprofita és la mínima". Afegeix que aquest consum de gas és "una manera de gastar combustible fòssil, quan tenim altres tecnologies més eficients per fer escalfor".

Jordi Miralles, de la Fundació Terra, està d'acord que és "una qüestió més de placebo", però que entén que els amos dels bars i restaurants han estat "acorralats" i han hagut de buscar solucions ràpides i barates -els preus de la majoria oscil·len entre els 150 i els 350 euros, i el de la bombona ronda els 13-.

Regulació insuficient

Fins al gener a Barcelona només l'Eixample disposava d'una normativa que regulés l'ús de les estufes, però a principis d'any l'Ajuntament va aprovar estendre-la als deu districtes de la ciutat.

Aquesta regulació estableix que les estufes només es puguin utilitzar quatre mesos a l'any, del 15 de novembre al 15 de març. A més, hi pot haver una estufa per cada quatre taules, i només estan autoritzats els models homologats pel departament d'Indústria de la Generalitat. Tot això, segons Ruiz, és de sentit comú: "Si es fes realment amb una preocupació pel medi ambient, no les posarien", diu, tot i que remarca que entén els fumadors i els amos dels bars.

Segons el reglament d'instal·lacions tèrmiques en edificis, norma de nivell estatal revisada per últim cop el 2007, no es pot utilitzar cap tipus d'energia convencional per generar escalfor en espais oberts, només renovables i residuals. Afecta les instal·lacions "de tipus fix".

La norma no prohibeix, doncs, la utilització de les estufes a les terrasses, però l'impacte d'unes instal·lacions que es quedaran al carrer durant un terç de l'any s'hauria de considerar, segons expressa Oscar Ribé, responsable de projectes del CER&C. "L'esperit de les normes és no malbaratar energia i produir el mínim impacte mediambiental possible, i amb aquestes estufes, sens dubte, contaminem i escalfem el carrer", diu aquest especialista de la UPC .

stats