POLÈMICA AL PARLAMENT EUROPEU
Crònica 08/04/2011

Els eurodiputats socialistes, disposats a volar ara en turista

A contracor, qualificant la mesura de demagògica i electoralista, els socialistes espanyols es van desdir ahir d'haver votat en contra de canviar els seus viatges en classe business per la classe turista.

Esther Moix
2 min
El ple del Parlament Europeu en la votació de dimecres en què es va rebutjar l'esmena que van presentar  Els Verds i l'Esquerra Unitària per acabar amb els vols en classe business  dels diputats.

Estrasburg.Les revoltes a Twitter també forcen canvis al Parlament Europeu. Els eurodiputats del PSOE van acabar rectificant ahir el seu vot. Només unes hores després d'haver-se oposat a una esmena que proposava als eurodiputats de volar en classe turista per estalviar diners a l'Eurocambra. Es tractava d'una esmena al projecte de pressupostos per al 2012 introduïda per un diputat portuguès de l'Esquerra Unitària Europea, que aquests dies saben molt bé què és estrenye's el cinturó. El portuguès ja havia enviat un mail abans de la votació a la resta d'eurodiputats on els deia que "en aquests temps en què els ciutadans europeus pateixen retallades als salaris i les pensions, ningú entendrà que nosaltres no ens estrenyem el cinturó".

Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV), Oriol Junqueras (ERC) i Rosa Estaràs (PP) són els únics que van votar a favor de la mesura. Els eurodiputats espanyols -com informava ahir l'ARA- van quedar en la incòmoda posició d'intentar justificar el seu no enmig d'una allau de crítiques que van aparèixer a les xarxes socials. Hores després, el PSOE va canviar el no per l'abstenció. De fet, l'eurodiputada del PSC, Maria Badia, va ser l'única socialista que dimecres ja s'havia abstingut, desmarcant-se així dels seus companys de files. Segons la versió oficial del líder dels socialistes, Juan Fernando López Aguilar, el vot contrari va ser fruit d'"un error" a l'hora d'indicar el sentit del vot. A les votacions d'esmenes, de vegades centenars, un coordinador de cada grup exerceix de director d'orquestra i indica amb el dit aixecat si el vot serà afirmatiu o negatiu. L'exministre socialista es defensava ahir també argumentant que el vot de dimecres no era el definitiu sinó que els pressupostos per a l'any que ve no es votaran realment fins al mes d'octubre. La mateixa excusa va utilitzar també el Partit Popular espanyol. Jaime Mayor Oreja va afirmar que "quan arribi el moment de votar el text final dels pressupostos, el PP estarà al capdavant de les mesures d'austeritat". Pel popular, l'esmena era "demagògica" i el canvi de parer dels socialistes "oportunista".

El convergent Ramon Tremosa es va mostrar ahir convençut que el canvi de vot dels socialistes no es va deure a un error "sinó a la gran pressió social". Raül Romeva, per la seva banda, també va voler fer una lectura positiva de "com les xarxes poden ajudar a fer pressió social sobre els polítics".

Tot i el canvi de vot dels 18 socialistes espanyols, el resultat de l'esmena segueix sent negatiu, o sigui que, de moment, els vols en classe business no es tocaran.

stats