Crònica 05/01/2011

53.000 euros per a un pacient a qui van treure l'apèndix per error

Isaac Salvatierra
2 min
L'entrada d'urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova. Els fets van passar el 2006.

Barcelona.Un jutge de Barcelona ha condemnat la Generalitat a pagar 53.630 euros a un pacient a qui van extirpar l'apèndix sense que calgués. L'operació, a més, va provocar una infecció que va obligar el malalt a passar altre cop pel quiròfan. Els fets van passar a l'Hospital Arnau de Vilanova, de Lleida. En la sentència, el magistrat troba que els errors són "palpables, notoris i innegables".

La cadena d'errors comença el 3 de gener del 2006. El malalt ingressa a l'Hospital Arnau de Vilanova amb febre i molt de dolor a la part dreta del ventre. Els metges li diagnostiquen apendicitis aguda i l'operen d'urgència mitjançant una tècnica que es diu laparoscòpia. Els dies següents, empitjora i té una infecció. L'11 de gener és operat de nou, ara després que li diagnostiquin una hèrnia crural estrangulada. Durant la intervenció els cirurgians observen una perforació d'un centímetre a l'intestí gros.

Trastorns i seqüeles físiques

L'Institut Català de la Salut (ICS) considera "il·lògic" que la laparoscòpia produís aquesta perforació, perquè no es va intervenir la zona afectada, i defensa el tractament "correcte" del pacient. El jutge, en canvi, creu que les proves aportades posen de manifest "la claredat, contundència i versemblança" de la denúncia i "la contradicció i sens dubte foscor" de la part demandada. L'estudi que es va fer més tard va determinar que l'apèndix extirpat estava sa. Per tot això, el jutjat contenciós administratiu número 15 de Barcelona condemna l'ICS a indemnitzar el pacient amb 53.630 euros. L'afectat reclamava 96.330 euros pels trastorns i seqüeles físiques derivades de la negligència. La sentència no és ferma, de manera que l'ICS encara pot presentar-hi un recurs. Fa uns dies, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar la Generalitat a pagar més de 68.000 euros per la mort d'un home a Tortosa a qui no van diagnosticar a temps un infart. Cada any la Generalitat rep unes 700 reclamacions per negligències mèdiques.

stats