CORRUPCIÓ CAS PALMA ARENA
Crònica 10/01/2012

Els excàrrecs de Matas l'assenyalen com a culpable

Enric Borràs
3 min
Gràfic que mostra la trama del cas Palma Arena i les 26 peces separades que ha generat al jutjat

PALMAGUIA VISUAL DE LA INVESTIGACIÓ DEL CAS PALMA ARENA: 26 PECES SEPARADES

L'expresident balear Jaume Matas ha començat el primer judici del cas Palma Arena quedant-se tot sol. Maria Umbert i Dulce Linares, que van ser les seves caps de gabinet en el seu últim govern, i Joan Martorell, que en va ser el director general de Comunicació, el van fer responsable d'un concurs públic que van reconèixer com a manipulat i fals. L'empresari que el va guanyar, Miguel Romero, també va assenyalar l'expresident com el responsable final de tota la trama. De fet, va dir que Matas mateix li va demanar "com un favor personal" que beneficiés el periodista Antonio Alemany amb el concurs públic que acabava de guanyar.

En el primer dia del primer judici pel cas Palma Arena van declarar quatre dels sis imputats per la peça número dos del cas, però el plat fort serà avui amb l'interrogatori a Jaume Matas i al periodista que li feia els discursos, Antonio Alemany. La fiscalia intenta demostrar que l'expresident va ordenar al Govern Balear pagar un total de 483.186 euros a l'articulista d' El Mundo a canvi de la redacció dels seus discursos. Es dóna la circumstància que el mateix Alemany lloava després en els seus articles al diari els discursos que ell mateix li havia escrit a Matas.

La jornada d'ahir es va centrar en el contracte amb l'empresa Nimbus, de Miguel Romero, que havia de servir per pagar Alemany de manera camuflada. Segons la fiscalia això hauria servit al periodista per amagar que treballava per al Govern Balear i optar a altres subvencions i contractes públics. En teoria el contracte era per dur la imatge del govern de les Illes Balears i fer estudis de com es comunicava amb els ciutadans, però això no es va fer mai. Romero va dir que quan ja havia guanyat el concurs, el mateix Matas el va cridar i li va demanar com "un favor personal" que contractés Alemany perquè li escrivís els discursos per pagar-lo a través de la seva empresa.

Desvincular-se del cas

Els tres exalts càrrecs de Jaume Matas es van intentar desvincular, cadascun a la seva manera, del concurs públic amb Nimbus. Però Martorell va admetre que havia fet un "pacte" amb la fiscalia per reconèixer la seva implicació i es va exculpar dient que no sabia de què anava el concurs, però que llavors "ho firmava tot" sense llegir-ho. Va dir que es creia tot el que arribava damunt la seva taula perquè havia passat els controls pertinents i ell no coneixia com funcionava l'administració.

Tant Umbert com Linares també van assegurar que no sabien que aquell concurs havia servit per pagar Alemany. Umbert va dir que Matas havia donat "l'ordre" de contractar Alemany i que ella li havia fet dos contractes menors, però que no tenia res a veure amb el concurs. De fet, al cap de pocs mesos va deixar el gabinet del president per crear la televisió autonòmica. Linares no podia dir que desconeixia el concurs, perquè el va tramitar com a secretària general tècnica de Relacions Institucionals abans de substituir Umbert, però va assegurar que no sabia que era fraudulent. Això sí, també va dir que "no és possible que s'ideés l'expedient a l'esquena de Matas", que ningú no s'hauria atrevit a fer un contracte així sense els seu consentiment.

Però la declaració més demolidora d'ahir va ser, probablement, la de Romero. D'una banda va donar a entendre que Martorell l'havia avisat del concurs abans que no es convoqués, però a més va afegir que el mateix Matas li havia demanat que contractés Alemany per fer els discursos. L'objecte del concurs no tenia res a veure amb escriure parlaments per al president però Romero tan sols va admetre que llavors tot plegat li havia semblat "una mica irregular". Va accedir-hi, va explicar, per por de no poder optar a cap més contracte públic amb l'executiu balear i a canvi d'una comissió del 4,5%.

Cas Urdangarin

A causa d'un canvi d'ordre de les declaracions els dos acusats principals es reserven per avui. S'espera que Alemany es defensi per la seva banda, sense atacar Matas, amb qui pot compartir destí. L'expresident, en canvi, podria inculpar els seus subordinats per salvar-se de la condemna de vuit anys i mig de presó que li demana la fiscalia.

Les males notícies per a Matas no es van acabar aquí. Segons El Periódico, el jutge José Castro ha decidit imputar-lo també pel cas Urdangarin, juntament amb l'exconseller Joan Flaquer. El dirigent popular Esteban González Pons serà cridat a declarar com a testimoni.

El cas Urdagarin és el de la peça separada número 25 en l'arbre de 26 branques en què s'ha convertit la investigació de la trama Palma Arena.

stats