CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 03/02/2012

Un excés de precaució benvingut

Sònia Sánchez
3 min

"Penso que ha sigut una ximpleria. Ho entendria si estigués tot blanc, però la neu ni tan sols ha agafat", es queixava Juan Castilla, mentre portava la seva filla Marta i el seu nebot Rubén cap a casa a dinar, ahir al migdia. Normalment no surten de classe fins a les cinc de la tarda, però ahir l'Escola Sagrada Família - Horta, on estudien, va avisar els pares que els anessin a recollir a la una. Era la recomanació que havia fet la Generalitat i que tots els centres del nord de la ciutat van seguir, a excepció de bona part de les llars d'infants.

L'excés de precaució de què es queixava el Juan, però, tenia un origen molt clar i que molts altres pares també destacaven: "Volen evitar que es repeteixi el merder de fa dos anys", deia la Montse, que també va anar a recollir els seus dos fills a la mateixa escola d'Horta.

"Prevenir sempre és bo"

La nevada del 8 de març del 2010 va agafar desprevinguts els centres escolars del nord de Barcelona i de moltes zones de Catalunya. Aquell dia, quan en veure la magnitud del temporal molts pares van voler anar a buscar els nens a l'escola, ja era massa tard. Les carreteres estaven tallades i els transports públics no funcionaven. A diverses escoles, com el centre Virolai del Parc Güell de Barcelona, els nens van haver de passar-hi la nit perquè el transport escolar no hi arribava. No és estrany, doncs, que la Virolai fos una de les vuit escoles de la capital -i de la trentena de tot Catalunya- que ahir, per decisió pròpia, no van obrir portes des de bon matí.

"Són d'aquelles coses que malament si ho fan i malament si no ho fan, no?", admetia la presidenta de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Imma Fuyà, però subratllava que, en tot cas, "prevenir sempre és bo". "És cert que deu haver fet anar malament a molts pares, però pitjor seria que la situació es compliqués i els nens fossin al centre", assenyalava. Una opinió que compartien gairebé tots els pares, avis i fins i tot amics de les famílies que ahir van anar a recollir els nens abans d'hora als centres escolars del Carmel.

Els nens a casa tota la tarda

Lázaro Giménez, per exemple, sempre va a buscar els seus néts per portar-los a dinar a casa i tornar-los a la tarda. Ahir no li feia res haver de passar la tarda amb ells esperant que la seva filla sortís de treballar. "No els deixaré al carrer", bromejava, mirant el Raúl, que fa 6è de primària. El Lázaro recordava que, en la nevada de fa dos anys, "els centres no van avisar com han fet aquest cop", i la majoria de pares van recollir els nens a les cinc de la tarda, com sempre, però "amb tot de neu i gel". "Em sembla bé que prenguin les precaucions necessàries", deia l'avi. La majoria de centres escolars del nord de Barcelona, del Vallès Occidental i de la Catalunya Central van fer com aquestes escoles del Carmel i van enviar els nens a casa al migdia. Fora de la capital, la neu sí que va agafar i la decisió de les escoles, a més de ser encara més comprensible, va permetre a molts nens passar la tarda jugant amb la neu.

Alguns pares van haver de demanar la tarda lliure a la feina perquè els nens també la tenien. "És una situació excepcional i les empreses ho han d'entendre", apuntava Fuyà. Davant la incertesa encara de com evolucionaria el temporal, la presidenta de la Fapac recomanava a les famílies que no esperin les indicacions dels mestres ni d'Ensenyament i que actuïn "atents a la informació meteorològica i, sobretot, fent servir el sentit comú".

stats