CITA A LES URNES
Crònica 27/10/2011

Un exlíder de l'IRA, candidat A les presidencials d'Irlanda

Els irlandesos voten avui el pròxim president del país. Martin McGuinness, exlíder de la banda terrorista IRA, s'hi presenta com a candidat. Irlanda es pregunta si pot oblidar el passat i tenir-lo de president.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un exlíder de l'IRA, candidat A les presidencials d'Irlanda

Barcelona.Les eleccions presidencials irlandeses acostumen passar desapercebudes. El president, a Irlanda, és una mera figura simbòlica amb poc poder que es vota cada sis anys. Tot i això, els comicis d'avui han suscitat ressò internacional per l'aparició en campanya de Martin McGuinness. Exlíder de l'IRA i figura clau en els acords de l'Ulster per aconseguir la fi de la banda terrorista, el candidat ha plantejat als irlandesos si estan llestos per oblidar el passat i escollir un president simbòlic.

Per poder assumir el repte, McGuinness ha hagut d'abandonar -de moment- el càrrec de viceministre d'Irlanda del Nord. El setmanari britànicThe Economistha qualificat la candidatura com una "exposició mediàtica al sud [d'Irlanda]" i un intent "d'un terrorista reformat de buscar la seva última rehabilitació". De fet, el candidat del Sinn Féin ha seguit defensant la seva tasca i va qualificar ahir l'anunci d'ETA d'abandonar les armes com "una ocasió d'or" per aconseguir una pau duradora al País Basc.

Alguns analistes consideren que, si McGuinness sortís electe -cosa que no assenyalen les enquestes, que li donen un 15% del vot-, d'alguna manera atorgaria legitimitat retrospectiva a la campanya de terror de trenta llargs anys a Irlanda del Nord (l'IRA va matar prop de 2.000 persones entre el 1970 i el 1998). També seria un gran pas per al partit nacionalista Sinn Féin, que, si bé ha vist reconeguda la seva tasca al nord, el seu missatge polític no ha quallat al sud d'Irlanda.

Imprevist electoral d'última hora

Però, si es compleixen les enquestes, el nou president d'Irlanda serà l'empresari independent Seán Gallagher, que aglutina el 40% del vot. Alineat amb les idees del Fianna Fáil, ha patit un fort revés aquesta setmana després que els seus oponents l'acusessin d'estar implicat en dos casos de tràfic d'influències que afavorien el partit.

El candidat del partit laborista, Michael D. Higgins, és el segon en els sondejos (25%), però podria sorprendre en els resultats finals si es decanta a favor seu el complex sistema de vot irlandès. Tant el candidat laborista com el del Sinn Féin han preguntat a Gallagher com és que fa dos anys se li va concedir un préstec sense interessos -una possibilitat il·legal a Irlanda- per valor de 82.000 euros.

L'actual presidenta del país és Mary McAleese, que ja ha esgotat els dos mandats possibles.

stats