Crònica 01/11/2011

Els experts veuen inviables les rebaixes fiscals de Rajoy

A.g.m. / M.c.
2 min
El PP encamina les propostes econòmiques a reflotar el sector de la construcció després de l'esclat de la bombolla immobiliària.

Els economistes valoren positivament les propostes de Rajoy que suposarien la rebaixa d'alguns impostos, però consideren que no és viable aplicar-les en el context actual de dèficit pressupostari. Josep Oliver, catedràtic d'economia aplicada de la UAB, ho resumeix així: "Tot i que algunes em poden semblar adequades, em sembla difícil instrumentar aquestes reduccions, pel compromís de reduir el dèficit per sota del 3% fins al 2013, i pel creixement econòmic baix que fa que la recaptació estigui per sota del que s'esperava". Oliver creu que "el que el PP hauria de fer és explicar què farà per compensar el forat que això generaria", que segons ell serien necessàriament "o més reducció de despeses o més impostos per a altres figures".

Antonio Argandoña, professor d'economia de l'Iese, coincideix a assenyalar que no és el moment idoni per aplicar aquestes rebaixes: "Són mesures bones per quan comenci la recuperació, però no per ara, perquè no hi ha diners". Miquel Puig, exprofessor de teoria econòmica de la UB, va encara més enllà i dóna per fet que el PP no complirà aquestes promeses sinó que apujarà els impostos: "És evident que això no poden complir-ho de cap manera, apujaran impostos perquè no tenen altre remei, són coses que han de fer".

De totes les propostes, l'endarreriment en el pagament de l'IVA fins a cobrar les factures és la que genera més consens entre els experts. Antonio Argandoña diu, del conjunt de propostes de Rajoy, que "les mesures realment urgents són unes altres" i només en salva aquesta. Miquel Puig també la valora positivament i afegeix que "no tindria un impacte excessivament gros sobre els pressupostos". Josep Oliver considera que és "absolutament raonable" però planteja dubtes sobre si és viable o no: "No sé fins a quin punt serà possible atesos els problemes en el control del dèficit públic". Oliver recorda que últimament el govern espanyol s'ha vist obligat a avançar el cobrament de l'impost de societats a les grans empreses.

La reducció de l'impost de societats, en canvi, coincideixen a considerar-la impossible d'aplicar. "Està bé, perquè Espanya té un impost de societats elevat, tot i que s'ha de dir que menys que el de França", explica Miquel Puig. "Però no crec que ho puguin fer, perquè el panorama dels pressupostos és dramàtic", afegeix. Josep Oliver es mostra molt escèptic: "La reducció de l'impost de societats, caldrà veure-la". El catedràtic d'economia aplicada de la UAB apunta la possibilitat que es redueixi sense disminuir els ingressos: "Si es tracta d'ajustar les desgravacions es pot reduir l'impost sense tocar la partida fiscal", planteja Oliver. "Hi ha desgravacions que fan que, tot i ser alt, a la pràctica sigui més baix".

Pel que fa a la deducció per compra d'habitatge i a l'IVA reduït de manera transitòria, Josep Oliver recorda que "és una mesura que ja va prendre el govern actual" i demana "mesures clarament decidides a fomentar el lloguer". En l'opinió del catedràtic de la UAB, "la solució ha d'anar en bona part cap a reforçar el lloguer".

stats