Anàlisi
Crònica 08/02/2011

Els experts no veuen motius per a la il·legalització

Roger Tugas
2 min

L'esquerra abertzale vol posar-ho difícil als partidaris de frenar-los el camí cap a l'arena política. Segons els experts consultats per l'ARA, les escletxes que els podrien tombar els estatuts són petites, tot i que es mostren prudents davant de l'aplicació d'una recentment endurida llei de partits.

En aquesta línia, el vocal de defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Jaume Asens, recorda que el Partit Comunista de les Terres Basques ja va ser il·legalitzat malgrat que els seus estatuts apostessin "només per vies pacífiques", igual que la històrica Acció Nacionalista Basca, que fins i tot "renunciava a la violència" explícitament. Per Asens, les novetats són que ara l'esquerra abertzale "parla en concret de la violència d'ETA" i que l'organització armada "té suspeses les seves activitats". Segons l'advocat, aquesta situació s'assemblaria a la de la formació Iniciativa Internacionalista, que el govern espanyol va impugnar i el Tribunal Suprem va il·legalitzar. Tot i això, el Tribunal Constitucional va anul·lar la sentència, posant un límit a l'aplicació de la llei de partits, i la candidatura liderada per Alfonso Sastre es va poder presentar a les eleccions europees del 2009.

Per això, l'advocada Gemma Calvet no veu "cap possibilitat" a la no acceptació dels estatuts, ja que "s'han adaptat a la jurisprudència" en la matèria i "donen garanties de compliment" de la legislació. Una de les vies per la qual es podria frenar el nou partit seria argumentant que s'assembla a un de ja il·legalitzat. Tot i això, el professor de dret constitucional Héctor López Bofill afirma que, per aplicar això, caldria que hi hagués "unitat d'acció en relació amb l'anterior partit". Asens afegeix que sentències prèvies reconeixen que "mai pot ser només un indici" la base per argumentar que la nova organització és una continuació de Batasuna.

Així, "el fet que inclogui persones que van estar implicades" en aquest partit seria un element "insuficient", segons Bofill. Per tot això, Asens conclou que "hi ha diferències substancials amb el passat", però reconeix que no es pot "menysprear la capacitat d'inventiva de l'Estat", sense ganes de permetre l'aparició d'un nou partit abertzale.

stats