PROCÉS JUDICIAL A PARÍS
Crònica 07/03/2011

Un expresident francès, al banc dels acusats

Avui s'obre un capítol únic a la història de la cinquena República Francesa: l'expresident Jacques Chirac s'asseurà al banc dels acusats per respondre sobre un afer de corrupció.

Cristina Rivas
2 min
Chirac en una imatge de fa un any. Afronta un judici que es podria suspendre el primer dia.

Corresponsal a ParísJacques Chirac, de 78 anys, el "vell lleó" de la política francesa, alcalde de París del 1977 al 1995, dues vegades primer ministre i president de la República del 1995 al 2007, afronta des d'avui un procés judicial per corrupció. Ja fa prop de 4 anys de la marxa de Jacques Chirac de l'Elisi. Llavors, quan va deixar d'exercir com a president, va perdre la immunitat que la Constitució francesa concedeix als hostes de l'Elisi. I la justícia va engegar la seva maquinària.

Els casos de corrupció que se li imputen no són nous: daten de la seva etapa com a alcalde de París. Chirac no pot eludir més el braç de la justícia: ha de respondre a acusacions de finançament polític il·legal, desviament de fons públics i abús de confiança. De fet, la instrucció va començar l'any 1995 i molts dels seus amics i col·laboradors de l'època -que no tenien immunitat com ell- ja han estat processats per aquests casos els últims anys. Per exemple, Alain Juppé, actual ministre d'Afers Estrangers de Sarkozy, va ser jutjat i condemnat. Amb els anys, s'ha anat demostrant que membres de l'RPR, el Reagrupament per la República fundat pel mateix Chirac, cobraven un sou que provenia directament de les arques de l'Ajuntament de París.

Un procés que incomoda

Un advocat estrella en afers políticofinancers, Jean Veil, s'encarrega de la defensa en un procés que incomoda la classe política en general, a dreta i esquerra. Veil i el seu equip han aconseguit que Chirac se salti la primera jornada del procés: l'expresident no assistirà a la sessió "rutinària" d'inici del judici avui dilluns. El judici, que en principi s'allargarà fins al 4 d'abril, podria quedar suspès després d'aquesta primera sessió. Un dels advocats de la defensa ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat del text que ha impedit la prescripció dels fets. Si s'estima, el procés quedarà aturat per força temps.

L'expresident Chirac no serà jutjat per tots els càrrecs que se li imputaven en un principi. L'octubre del 2010, el ple del consistori de París va aprovar retirar l'acusació per la creació de llocs de treball ficticis. Del 1992 al 1995, Chirac va crear 21 llocs de treball per a suposats col·laboradors que no eren cap altra cosa que ajudants del seu partit. A canvi de l'exoneració, Chirac i el partit UMP de Sarkozy es van comprometre a retornar al consistori els 2,2 milions d'euros que, segons l'acusació, Chirac va desviar del municipi.

Rumors sobre la salut de Chirac

En l'últim mes, han crescut els rumors sobre els possibles problemes de salut que podrien impedir Chirac a l'hora de declarar. Alguns mitjans han suggerit que Chirac podria tenir Alzheimer, i fins i tot Bernardette Chirac, la seva dona, ha fet declaracions per negar la malaltia: "Els metges li han dit que no té Alzheimer i jo els crec". "Estic tan bé com podria estar", va dir ahir sense gaires explicacions més el mateix Chirac a una emissora de ràdio.

Els que l'han envoltat els dies previs al judici descriuen el seu estat com a serè i determinat: l'animal polític es disposa a lliurar una de les seves últimes batalles.

stats